Mai bine de 20.000 de credinciosi s-au inchinat pana acum la Sfanta Cuvioasa Parascheva. Zilele acestea, la Iasi, pelerinii bolnavi, sositi de la sute de kilometri distanta, isi pun in pericol viata alaturi de copii stand zile si nopti la rand pentru a ajunge la racla cu moastele sfinte. Ieri dimineata, o femeie care suferea de inima a murit dupa ce, epuizata de oboseala drumului si a statului la rand, a intrat in stop cardio-respirator.

Alaturi de batrani, zeci de copii asteapta la coada infrigurati chiar si o zi intreaga, in masa compacta de oameni, sa sarute sfintele moaste. Ca in fiecare an, pe 14 octombrie are loc in capitala Moldovei praznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Orasul se transforma peste zi in capitala credintei, dar si in una a prostului gust si a exagerarii. Printre oameni strabatuti cu adevarat de smerenie si buna cuviinta se strecoara comercianti lacomi, cersetori, hoti de buzunare, escroci.

Insa sentimentul final pe care il simt toti acesti compatrioti dupa sarbatori este unul de satisfactie. Indiferent de pericole, hramul la romani a reprezentat intodeauna un moment de meditatie, dar si un prilej de distractie. „Dumnezeu sa ne daruiasca bucuria intalnirii cu Sfintii Sai, sa ne apere de tot raul si sa ne ajute spre tot lucrul bun, frumos si adevarat”, spunea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la debutul „Sarbatorilor Iasilor”, cum mai este denumit evenimentul religios cu tot cu „anexele” sale aspre de laic si balci.

„Voluntarii” din Voluntari, nelipsiti de la moaste

Trenuri suplimentare speciale au sosit inca de la inceputul saptamanii in Gara Iesilor. Jandarmi, iesiti in numar sporit, au asteptat pelerinii. Strazi inchise, circulatie ingreunata si de sporirea numarului de autovehicule. Comert cu cruci si carti religioase, vanzari cu bucata de mici si costita afumata. Fum de tamaie, coruri religioase. Vata pe bat, credinta la pachet. Gogosi, Sfantul Nectarie, turta dulce, parintele Ilie Cleopa. Carti miraculoase, minuni care se intampla ad-hoc.

Citeste articolul integral pe Jurnalul.ro.

Sursa foto: jurnalul.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri