Alaturi de batrani, zeci de copii asteapta la coada infrigurati chiar si o zi intreaga, in masa compacta de oameni, sa sarute sfintele moaste. Ca in fiecare an, pe 14 octombrie are loc in capitala Moldovei praznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Orasul se transforma peste zi in capitala credintei, dar si in una a prostului gust si a exagerarii. Printre oameni strabatuti cu adevarat de smerenie si buna cuviinta se strecoara comercianti lacomi, cersetori, hoti de buzunare, escroci.

Insa sentimentul final pe care il simt toti acesti compatrioti dupa sarbatori este unul de satisfactie. Indiferent de pericole, hramul la romani a reprezentat intodeauna un moment de meditatie, dar si un prilej de distractie. „Dumnezeu sa ne daruiasca bucuria intalnirii cu Sfintii Sai, sa ne apere de tot raul si sa ne ajute spre tot lucrul bun, frumos si adevarat”, spunea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la debutul „Sarbatorilor Iasilor”, cum mai este denumit evenimentul religios cu tot cu „anexele” sale aspre de laic si balci.

„Voluntarii” din Voluntari, nelipsiti de la moaste

Trenuri suplimentare speciale au sosit inca de la inceputul saptamanii in Gara Iesilor. Jandarmi, iesiti in numar sporit, au asteptat pelerinii. Strazi inchise, circulatie ingreunata si de sporirea numarului de autovehicule. Comert cu cruci si carti religioase, vanzari cu bucata de mici si costita afumata. Fum de tamaie, coruri religioase. Vata pe bat, credinta la pachet. Gogosi, Sfantul Nectarie, turta dulce, parintele Ilie Cleopa. Carti miraculoase, minuni care se intampla ad-hoc.

Citeste articolul integral pe Jurnalul.ro.

Sursa foto: jurnalul.ro