"Pentru mine data de 1 Decembrie are o relevanta personala, afectiva, de familie pentru ca, bunicul meu, tatal tatalui meu, a fost grav ranit in Primul Razboi Mondial si el este un reprezentant al unei intregi generatii care si-a sacrificat viata si si-a pus in pericol viata pentru unitatea tuturor romanilor. In afara de asta, tatal meu s-a nascut odata cu Romania Mare, el e nascut pe 14 martie 1919, calculul e simplu, a fost conceput in iunie 1918, atunci cand tatal lui, bunicul meu, a reaparut dupa ce fusese atat de grav ranit, a reaparut ca un erou care a impresionat-o foarte frumos pe bunica mea si astfel s-a nascut tatal meu, din iubirea intre un erou de razboi si o foarte frumoasa boieroaica moldoveanca", a spus acesta.

El a precizat ca aceste lucruri au o relevanta personala la care se adauga rolul istoric jucat de George Marzescu, "marele ministru liberal, unchiul tatalui meu".

Totodata, Theodor Paleologu a declarat ca ziua de 1 Decembrie este extrem de importanta in istoria Romaniei, afirmand ca este un moment privilegiat pentru a medita putin la prezent in comparatie cu trecutul. "(...) si anume sa comparam prezentul cu trecutul, sa comparam clasa politica actuala cu clasa politica de atunci, patriotismul nostru de acum cu patriotismul generatiei de atunci si vom vedea diferenta", a spus acesta.

Citeste si:

In acest context, el a punctat ca Ziua Nationala a Romaniei este un moment in care "in primul rand trebuie sa fim foarte modesti si chiar umili fata de inaintasii nostri". "In mai putin de 100 de ani, bilantul nu este la inaltimea sacrificiului celor care au luptat pentru 1 Decembrie 1918", a mai afirmat acesta.

De asemenea, acesta considera ca ziua de 1 Decembrie ar trebui dublata de ziua de 10 mai. "Eu cred ca Romania trebuie sa aiba doua zile nationale, cum are Ungaria. (...) Lumea iese cu mai multa placere pe 10 mai decat pe 1 decembrie cand militarilor le ingheata buzele pe suflatori", a precizat acesta.