Propunerea de analizare a posibilitatii de a sesiza Inspectia Judiciara in cazul ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, pentru declaratii despre condamnarea fostului premier Adrian Nastase, a fost introdusa pe ordinea de zi suplimentara a sedintei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Membrii Plenului CSM au decis sa nu sesizeze Inspectia Judiciara cu privire la declaratiile facute de Dan Sova, intr-o emisiune televizata, despre condamnarea la patru ani de inchisoare a lui Adrian Nastase.
In schimb, CSM a hotarat sa conexeze aceste afirmatii, precum si unele declaratii facute de purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, la raportul Inspectiei Judiciare privind declaratiile premierului Victor Ponta, despre acelasi subiect, respectiv ca Adrian Nastase a fost condamnat politic.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, a declarat, marti, la Digi 24, ca este de acord cu afirmatia premierului Victor Ponta, potrivit careia Adrian Nastase a fost condamnat politic. "Din punct de vedere juridic, o hotarare judecatoreasca - ca place, ca nu place CSM-ului, o spun sub umbra celor 18 ani de avocatura - nu se poate afla decat in trei situatii: este pronuntata in conformitate cu probatoriul instrumentat in cauza, si atunci este o hotarare legala si temeinica, ori este pronuntata in contradictie cu probele de la dosar si atunci este o hotarare nelegala si netemeinica, sau in caz penal, o eroare judiciara, dar se bazeaza pe convingerea judecatorului ca e in conformitate cu probele, sau este pronuntata fara probe sau contra probelor de la dosar si atunci trebuie sa-mi spuneti dumneavoastra ce este, daca nu e nici legala, temeinica, nici eroare judiciara. Nu poate fi decat o decizie abuziva", a spus Dan Sova, la Digi 24.

Sova a precizat ca, in opinia sa, nu au fost respectate conditiile unui proces echitabil in cazul lui Adrian Nastase. "Prostia asta cu a nu comenta - se rascoala toata pregatirea mea juridica - apelul, recursul, caile extraordinare de atac se bazeaza pe critica hotararii. Procedura este publica", a spus Dan Sova.

Citeste si:

Declaratiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Nastase si celeritatea solutionarii unor sesizari penale afecteaza independenta justitiei si induc un sentiment de neincredere in randul populatiei, potrivit concluziilor din raportul Inspectiei Judiciare, prezentat joi, in Plenul CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii si-a insusit raportul Inspectiei Judiciare, decizia fiind luata cu majoritate de voturi. Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, in 8 ianuarie, Inspectia Judiciara in cazul declaratiilor facute de premierul Victor Ponta atat despre condamnarea lui Adrian Nastase, cat si despre celeritatea solutionarii unor sesizari penale.

In sesizarea transmisa Inspectiei Judiciare, Sectia pentru judecatori a CSM arata ca declaratiile premierului au caracter politic, "iar in raport cu principiul separatiei puterilor in stat, Consiliul nu poate interveni in disputele de natura politica".

Purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, declara ca in urma sesizarii primite de la Consiliul Superior al Magistraturii, IJ va analiza daca au fost aduse atingeri sistemului judiciar prin declaratiile facute de premier in 6 ianuarie. In cadrul acestor verificari vor fi avute in vedere si declaratiile premierului Victor Ponta privind sesizarile trimise de Guvern la DNA.