Consiliul Superior al Magistraturii ar putea sesiza Inspectia Judiciara si in cazul ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, pentru declaratii despre condamnarea fostului premier Adrian Nastase, informeaza Mediafax.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) decide, in sedinta de joi, daca va sesiza din nou Inspectia Judiciara, dupa ce ministrul delegat Dan Sova a afirmat, intr-o emisiune la un post de televiziune, ca decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie in cazul lui Adrian Nastase este o "condamnare politica".

"Am solicitat plenului suplimentarea ordinii de zi cu declaratiile politicienilor, in special cea a lui Sova. Domnul Ionut Matei (vicepresedinte ICCJ, n.r.) a facut o solicitare plenului sa aiba reactii ferme fata de declaratiile politicianiste", a declarat judecatorul Horatius Dumbrava, membru al CSM. Membrii CSM urmeaza sa decida daca va fi sesizata Inspectia Judiciara, pentru a verifica daca declaratiile lui Dan Sova au fost de natura sa afecteze independenta justitiei.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, a declarat, marti, la Digi 24, ca este de acord cu afirmatia premierului Victor Ponta, potrivit careia Adrian Nastase a fost condamnat politic. "Din punct de vedere juridic, o hotarare judecatoreasca - ca place, ca nu place CSM-ului, o spun sub umbra celor 18 ani de avocatura - nu se poate afla decat in trei situatii: este pronuntata in conformitate cu probatoriul instrumentat in cauza, si atunci este o hotarare legala si temeinica, ori este pronuntata in contradictie cu probele de la dosar si atunci este o hotarare nelegala si netemeinica, sau in caz penal, o eroare judiciara, dar se bazeaza pe convingerea judecatorului ca e in conformitate cu probele, sau este pronuntata fara probe sau contra probelor de la dosar si atunci trebuie sa-mi spuneti dumneavoastra ce este, daca nu e nici legala, temeinica, nici eroare judiciara. Nu poate fi decat o decizie abuziva", a spus Dan Sova, la Digi 24.

Sova a precizat ca, in opinia sa, nu au fost respectate conditiile unui proces echitabil in cazul lui Adrian Nastase.
"Prostia asta cu a nu comenta - se rascoala toata pregatirea mea juridica - apelul, recursul, caile extraordinare de atac se bazeaza pe critica hotararii. Procedura este publica", a spus Dan Sova.

Citeste si:
Tudose, Pro Romania: Ce, am innebunit?! La ce am mai plecat din PSD?
Tudose, Pro Romania: Ce, am...

Declaratiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Nastase si celeritatea solutionarii unor sesizari penale afecteaza independenta justitiei si induc un sentiment de neincredere, potrivit concluziilor din raportul Inspectiei Judiciare, fi prezentat joi, in Plenul CSM.

"Declaratiile premierului afecteaza independenta justitiei, inducand in randul populatiei un sentiment de neincredere", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, Tamara Manea. Raportul a fost transmis joi dimineata si este prezentat in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, iar membrii Plenului vor decide daca si-l vor insusi, a precizat Tamara Manea.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, in 8 ianuarie, Inspectia Judiciara in cazul declaratiilor facute de premierul Victor Ponta atat despre condamnarea lui Adrian Nastase, cat si despre celeritatea solutionarii unor sesizari penale.

In sesizarea transmisa Inspectiei Judiciare, Sectia pentru judecatori a CSM arata ca declaratiile premierului au caracter politic, "iar in raport cu principiul separatiei puterilor in stat, Consiliul nu poate interveni in disputele de natura politica". Purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, declara ca in urma sesizarii primite de la Consiliul Superior al Magistraturii, IJ va analiza daca au fost aduse atingeri sistemului judiciar prin declaratiile facute de premier in 6 ianuarie. In cadrul acestor verificari vor fi avute in vedere si declaratiile premierului Victor Ponta privind sesizarile trimise de Guvern la DNA.

Citeste si:
Teodorovici: Saptamanile acestea anuntam plafonarea pensiilor speciale
Teodorovici: Saptamanile...

Tamara Manea preciza ca verificarile nu vizeaza modul in care au fost instrumentate dosarele lui Adrian Nastase.
Inspectia Judiciara a analizat si daca sunt intarzieri nejustificate in verificarea sesizarilor trimise la DNA de Corpul de control al premierului, dupa ce Victor Ponta a spus ca pentru ilegalitati reclamate de Guvern privind actiuni ale fostilor guvernanti nu exista raspuns de la Parchet.

Instanta suprema i-a condamnat in 6 ianuarie, in dosarul Zambaccian, pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Nastase a fost incarcerat, luni seara, la Penitenciarul Rahova.

Premierul Victor Ponta a afirmat ca Adrian Nastase este un condamnat politic si o victima a regimului Basescu, in conditiile in care presedintele Traian Basescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei si Daniel Morar, principalii sai colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, impotriva adversarilor politici.

El a aratat, la Romania TV, ca sentinta dispusa impotriva lui Nastase, care a fost principala tinta a lui Basescu incepand din 2005, reprezinta o nedreptate si a amintit ca pentru sesizarile de ilegalitati transmise de Guvern pentru actiuni ale fostilor guvernanti nu exista niciun raspuns din partea Parchetului.

Citeste si:
Valcov, familia Cosma, Udrea si Bica scapa de condamnari
Consecintele deciziei CCR cu...

In acelasi timp, Ponta a comparat situatia lui Adrian Nastase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timosenko. "Eu cred ca Adrian Nastase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru de dupa 1989, dar si cel mai puternic adversar al lui Traian Basescu si cred ca, din punct de vedere politic, cazul Adrian Nastase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timosenko", a spus Ponta. Premierul Victor Ponta a reclamat in mai multe randuri faptul ca plangerie penale inaintate de catre Guvern nu au primit un raspuns.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Fiul lui Adrian Nastase, job in Guvern! Cu ce se va ocupa?