Retinerile au fost dispuse in urma audierilor de marti de la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Cei trei vor fi prezentanti miercuri Tribunalului Bucuresti, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) precizeaza ca Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.

[UPDATE4] Ilie Carabulea, adus la DNA

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza Grupul Carpatica, a fost adus, marti dupa-amiaza, la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), el fiiind vizat, potrivit unor surse judiciare, in dosarul in care este urmarita penal sotia ministrului Finantelor, Laura Elena Chitoiu.

[UPDATE3] Avocatul lui Carabulea: Operatiunea s-a desfasurat in mare secret. Se vizeaza niste capete. Cititi mai multe aici.

[UPDATE2] "Sa nu-i zica nimic lu' babaciunea aia!". Interventii la sotia lui Chitoiu pentru sefa Carpatica Asig. Cititi mai multe aici.

[UPDATE1] Sotia ministrului Finantelor, director la ASF, cercetata pentru abuz in serviciu. Cititi mai multe aici.

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, procurorii anticoruptie il aduc la Bucuresti pe Ilie Carabulea, cu o masina care a plecat din Sibiu marti la pranz, dupa ce au fost facute perchezitii.

Ilie Carabulea va fi audiat la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie, urmand ca procurorii sa decida daca in cazul acestuia vor fi luate masuri preventive, anunta Mediafax.

Sursele citate au precizat ca la sediul DNA sunt deja audiate unele dintre persoanele vizate in dosarul in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie, printre acestia fiind si Radu Mustatea, membru in CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Abuz in serviciu contra intereselor publice

Procurorii DNA au facut, marti, 17 perchezitii in Bucuresti si Sibiu, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie si asimilate acestora, printre care asociere in vederea savarsirii de infractiuni, luare sau dare de mita, trafic sau cumparare de influenta, abuz in serviciu contra intereselor publice, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.

Citeste si:

Perchezitiile DNA au vizat reprezentanti ai Carpatica Asigurari, precum si functionari din Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Conform surselor citate, in acest dosar sunt suspectate de fapte de coruptie 11 persoane, intre care doi fosti reprezentanti ai Carpatica Asig. Unul dintre acestia este Marian Mirzac, fost director general al companiei de asigurari din Sibiu, in prezent membru in Consiliul ASF, iar celalalt este Radu Mustatea, membru in CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.
Grupul Carpatica, din care face parte Carpatica Asig, este controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea.

Cine mai este vizat in ancheta

In ancheta ar fi vizat si Carabulea, care le-ar fi oferit functii lui Mirzac si Mustatea, ajunsi ulterior membru in Consiliul ASF si, respectiv, presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Carpatica ar fi trebuit sa-si majoreze capitalul social cu 15 milioane de euro, dar nu a efectuat aceasta operatiune. Cu sprijinul celor doi, care ar fi influentat controlul ASF la companie, companiei Carpatica Asig nu i-a mai fost suspendata activitatea pe piata asigurarilor, potrivit surselor citate.

Aceleasi surse arata ca Mirzac ii transmitea informatii lui Carabulea prin intermediul lui Mustatea.

Perchezitiile au fost facute la mai multe sedii ale Carpatica Asigurari din municipiul Sibiu, precum si la locuintele omului de afaceri Ilie Carabulea, dar si ale membrilor familiei acestuia. De la locuinta din Sibiu a fiului lui Carabulea, anchetatorii au ridicat mai multe documente.

La sediul aflat in incinta Centrului de Afaceri Sibiu, anchetatorii au facut perchezitii in birouri, in timp ce majoritatea angajatilor au fost trimisi acasa.

Centrul de Afaceri Sibiu este detinut tot de Ilie Carabulea, cladirea, aflata in zona centrala a orasului, fiind realizata din fonduri europene in perioada 2009-2012, valoarea totala a proiectului depasind 87 de milioane de lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a pus la dispozitia DNA date despre compania de asigurari verificata, Carpatica Asig, aferente activitatii din perioada 2012-2013 a fostei Comisii de Supraveghere a Asigurarilor, absorbita in aprilie 2013 de ASF, a anuntat autoritatea de reglementare.

"Verificarile vizeaza o speta legata de o societate de asigurari. DNA a solicitat ASF mai multe date despre societatea de asigurari respectiva, aferente activitatii din perioada 2012-2013 a fostei Comisii de Surpaveghere a Asigurarilor, absorbita de ASF in 29 aprilie 2013. ASF pune la dispozitia organelor de cercetare documentele solicitate, atat din perioada fostei Comisii de Supraveghere a Asigurarilor cat si, daca va fi necesar, documente ulterioare", a comunicat autoritatea, mentionand ca mai multe detalii vor fi transmise ulterior.

Banca Comericala Carpatica: Ilie Carabulea nu este implicat in conducerea companiei

Ca urmare a solicitarii ASF si aparitiei articolelor referitoare la suspiciunile de frauda in cadrul Carpatica Asig, conducerea Bancii Carpatica a precizat ca evenimentele nu interfereaza cu activitatea normala a companiei.

"In legatura cu informatiile aparute in presa, trebuie specificat faptul ca Banca Comerciala Carpatica si Carpatica Asig sunt doua companii distincte, iar dl. llie Carabulea detine doar calitatea de actionar semnificativ, fara a fi implicat in vreun fel in conducerea institutiei noastre. Aspectele publicate care tin strict de compania Carpatica Asig nu influenteaza in niciun fel activitatea bancii. Banca Comerciala Carpatica ramane in continuare o institutie financiara solida, cu rezultate notabile, dedicata c1ientilor sai", a declarat Johan Gabriels, Directorul General al Bancii Comerciale Carpatica.

Sursa foto: Mediafax