Reconstructia Teatrului National Bucuresti, finalizata in proportie de 70%. Lucrarile au intarziat deja un an

Ion Caramitru, directorul Teatrului National Bucuresti (TNB), a declarat ca, in momentul de fata, 70% din reconstructia cladirii institutiei este gata, precizand, totodata, si premierele care vor avea loc in anul 2014, informeaza Mediafax.

In luna mai 2010, consortiul format din Aedificia Carpati si Romest Electronic a castigat licitatia pentru reabilitarea Teatrului National, valoarea contractului anuntata atunci fiind de 48 de milioane de euro, fara TVA.

In noiembrie 2012, premierul Victor Ponta a anuntat, dupa ce a inspectat santierul, ca lucrarile de reabilitare si restaurare a Teatrului National Bucuresti - incepute in 2010 - vor fi incheiate la sfarsitul lui 2014, cu aproximativ un an intarziere fata de termenul programat initial, costurile totale ridicandu-se la 65 de milioane de euro, acoperite printr-un credit contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

"Suntem acum la aproape 70% din reconstructie gata. In afara de Sala Mare si Sala de teatru in aer liber de pe acoperis, restul functioneaza, incepand cu luna octombrie", a declarat Ion Caramitru.

In prezent, patru sali ale TNB sunt pregatite pentru spectacole: Sala Studio, Sala Pictura, Sala Atelier si Sala Mica.

Citeste si:
Ion Caramitru, audiat in dosarul Revolutiei
Ion Caramitru, audiat la...

Ion Caramitru a mentionat ca, in 2014, Teatrul National Bucuresti are in plan sapte premiere. Prima premiera a anului este spectacolul "Hoti", de Dea Loher, in regia lui Radu Afrim, care se va juca sambata la Sala Studio. Tot la Sala Studio, va avea loc, in luna aprilie, spectacolul "Furtuna", de William Shakespeare, in regia lui Alexandr Morfov. "Dumnezeu se imbraca de la second-hand", de Iulian Margu, in regia lui Ion Caramitru, va avea premiera absoluta, cel mai probabil, in luna septembrie, potrivit directorului institutiei.

La Sala Pictura, se va juca "Butoiul cu pulbere", de Dejan Dukovski, in regia lui Felix Alexa, perioada in care ar putea avea premiera fiind aprilie-iunie.

Totodata, spectacolul "Anonimul venetian", de Giuseppe Berto, spectacol-experiment sub auspiciile "Centrului de Cercetare si Creatie Teatrala Ion Sava", va avea premiera la Sala Atelier, probabil in perioada aprilie-iunie.

De asemenea, TNB se afla in tratative avansate cu autoarea si regizoarea Geanina Carbunariu pentru realizarea spectacolului cu piesa "Tigrul", in perioada octombrie- decembrie, dar si cu regizorul Bobi Pricop, cu care institutia are un text in studiu, a carui premiera ar urma sa aiba loc in perioada 15 august - 1 octombrie.

Citeste si:
Întârziere de circa patru ore a unui zbor Tarom către Madrid
Întârziere de circa patru ore...

"Asta ar duce la sapte premiere. Nu stiu daca ne vor tine curelele cu banii. (...) Poate le vom reusi pe toate sapte, daca nu, ne vom rezuma la ce am facut anul trecut: sase premiere", a spus Ion Caramitru.

De asemenea, Caramitru a precizat ca, in luna iunie, Teatrul National Bucuresti va face, timp de o saptamana, un schimb de spectacole cu Teatrul National din Chisinau. Este vorba de trei spectacole pe care fiecare teatru le va juca de doua ori.

"Speram pe ajutorul ICR-ului (Institutul Cultural Roman, n.r.) in aceasta deplasare, care nu va fi ieftina, si am aflat si ca Ministerul Culturii doreste sa faca o saptamana culturala mai detaliata la Chisinau si poate ca noi vom acoperi sectorul de teatru", a declarat Ion Caramitru, la conferinta de presa.

De asemenea, TNB a primit o invitatie de participare cu spectacolul lui Alexandru Dabija "Doua loturi" la primul festival organizat de Teatrul National din Budapesta (26 martie - 6 aprilie). Astfel, pe data de 3 aprilie, TNB va sustine doua reprezenatii ale spectacolului.

Citeste si:
Isteria SELFIE îi face pe români să cheltuie mii de euro pe...
Isteria SELFIE îi trimite pe...

Spectacolul "Napasta", de I. L. Caragiale, in regia lui Radu Afrim, a fost selectat sa participe la cea de-a XXI-a editie a Festivalului International de Teatru Ex Ponto de la Ljubljana, Slovenia, care va avea loc in septembrie.

Totodata, Caramitru a precizat ca, in prezent, la TNB colaboreaza 89 de actori, iar "Teatrul National are o trupa de 60 si ceva de actori in acest moment".

De asemenea, "wokshop-urile care s-au derulat in Teatrul National si auditiile care s-au facut la Teatrul National au adus aici sute si sute de tineri, cu speranta de a juca un rol. (...) Au participat la workshop-uri 249 de tineri din afara teatrului", a mai spus Caramitru.

In plus, Caramitru a mentionat ca ar mai avea nevoie de minimum 30 de tineri actori care sa vina si sa joace in spectacolele de la Teatrul National Bucuresti.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri