Aproape 40% dintre studentii care ar fi trebuit sa termine facultatea in 2013 la 20 de universitati de stat au abandonat studiile, sustine Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), care cere Ministerului Educatiei si Guvernului sa ia masuri de reducere a acestui fenomen.

Reprezentantii ANOSR au precizat ca universitatile unde s-a inregistrat, in medie, aceasta rata a abandonului sunt:

-Academia de Studii Economice (ASE, Bucuresti)
-Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA, Bucuresti)
-Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi
-Universitatea de Arte "George Enescu" Iasi
-Universitatea "Vasile Alecsandri" Bacau
-Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca
-Universitatea "Eftimie Murgu" Resita
-Universitatea "Dunarea de Jos" Galati
- Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" Iasi
-Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" Iasi
-Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu
-Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures
-Universitatea de Muzica "Gheorghe Dima" Cluj-Napoca
-Universitatea din Oradea
-Universitatea "Petru Maior" Targu Mures
-Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Timisoara
-Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava
-Universitatea Tehnica Cluj-Napoca
- Universitatea Transilvania Brasov
-Universitatea din Bucuresti
-Universitatea de Arte "George Enescu" Iasi

ANOSR i-a cerut, luni, ministrului delegat pentru invatamant superior, Mihnea Costoiu, si celorlalti reprezentanti ai Guvernului sa ia masuri pentru ca studentii sa nu mai fie nevoiti sa abandoneze studiile universitare. Decizia a fost luata la Adunarea Nationala a ANOSR organizata la Oradea, in perioada 14-16 martie, se precizeaza intr-un comunicat de presa citat de Mediafax.

Potrivit ANOSR, din analizarea datelor de la 20 de universitati de stat, s-a constatat ca rata medie a abandonului in randul celor care ar fi trebuit sa termine facultatea in 2013 a fost de aproape 40%, iar masurile luate de stat si de universitati pentru a diminua fenomenul sunt, uneori, "la limita penibilului sau chiar sub aceasta limita".

Ceva trebuie sa se schimbe si trebuie sa se schimbe repede.

"Astfel, bursa sociala are o valoare medie de aproape trei ori mai mica decat necesarul si universitatile respondente au, in medie, un angajat specializat in consiliere in cariera sau consiliere psihologica la peste 8.000 de studenti. Pe masura ce investigam tot mai mult masurile pe care statul le ia pentru reducerea abandonului scolar, inclusiv pentru accesibilitatea acestuia pentru cei saraci, nascuti in mediul rural sau avand dizabilitati, dar si pentru cresterea relevantei studiilor si asigurarea unei treceri optime de la liceu la facultate si de acolo la locul de munca, ne ingrozim. Ceva trebuie sa se schimbe si trebuie sa se schimbe repede" a declarat, Cristi Popescu, vicepresedinte educational ANOSR, citat in comunicat.

ANOSR a amintit totodata ca ministrul delegat Mihnea Costoiu a facut, in toamna anului trecut, o serie de promisiuni.
"Printre promisiuni se numara cresterea subventiei camine - cantine, reformarea modului de alocare a burselor sociale si propunerea de solutii pentru cresterea fondului alocat pentru burse, adoptarea unui act normativ care sa faca centrele de consiliere si orientare in cariera functionale si adoptarea unui plan financiar multianual pentru educatie, elaborat de Ministerul Educatiei Nationale in colaborare cu Ministerul Finantelor Publice. De atunci, doar cresterea subventiei camine - cantine a fost realizata, si aceea cu 10%, fata de 30%, cat am solicitat", a precizat sursa citata

ANOSR reaminteste ca principala revendicare a studentilor ramane alocarea a 6 la suta din PIB pentru educatie, cerere sustinuta de intreg sistemul - studenti, elevi, parinti, profesori si rectori.

Sursa foto: AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri