Sute de mii de romani se afla in cautarea unui loc de munca sau a unui job mai bun decat cel actual. Cu o rata a somajului care depaseste 5,5% la nivel national si cu peste 150.000 de someri tineri, job hunting-ul este o aventura pentru fiecare, indiferent de experienta sau domeniu de activitate. Platforma de recrutare smartdreamers.com a realizat portretul robot al tinerilor romani aflati in cautarea unui loc de munca.

Marti e ziua in care tinerii sunt predispusi sa aplice la job-uri

Candidatii la joburi prefera zilele de marti si joi pentru aplicarea la pozitiile aflate la bataie, conform datelor puse la dispozitie de SmartDreamers. Astfel, aproximativ 20% dintre aplicarile la joburi au loc in general in zilele de marti ale saptamanii, iar 15% au loc in zilele de joi.

Pe masura ce se apropie de weekend, atentia aplicantilor se indreapta spre distractie si relaxare. O spun cifrele, conform carora aproape 12% din totalul aplicarilor la joburi au loc sambata, iar putin peste 11% duminica. Mult mai putine, deci, comparativ cu alte zile ale saptamanii.

Candidatii care cunosc limbi straine au sanse mai mari de angajare

Un alt detaliu interesant este cel al CV-urilor completate. Detaliu hotarator in vederea stabilirii tipului de joburi care ii intereseaza pe tinerii romani. Astfel, 82% din totalul candidatilor inscrisi pe platforma smartdreamers.com si-au completat CV-ul in limba romana, in timp ce 16% si-au completat CV-ul in limba engleza.

CV-urile in limba franceza au fost completate de 0,2% din totalul candidatilor, in timp ce 0,15% dintre tinerii care-si cauta de lucru si-au completat CV-urile in limba germana.

Cu alte cuvinte, candidatii tineri prefera pozitiile in care se cere maxim limba engleza pentru angajare. Acest lucru ingreuneaza aparent eforturile companiilor care necesita viitori angajati care sa cunoasca si alte limbi straine, dar pe de alta parte denota faptul ca cei care se specializeaza si pe alte limbi straine decat engleza au sanse mari sa isi gaseasca de lucru in companiile multinationale.

Proaspetii absolventi isi cauta joburi mai intens decat restul candidatilor

Cei mai activi candidati la joburi, dintre cei cu varsta pana in 35 de ani, sunt proaspetii absolventi de studii universitare. Cei ajunsi la 21 de ani ocupa o proportie de aproape 11% din totalul candidatilor la joburile disponibile, urmati de cei in varsta de 20 si 22 de ani, cu cate 9%.

Candidatii de 23 de ani reprezinta 8,5% din totalul aplicantilor la pozitiile disponibile, in timp ce tinerii de 24 de ani reprezinta putin peste 7%.

Conform studiului, odata ce au ajuns la 30 de ani, tinerii nu mai sunt atat de interesati de gasirea unui loc de munca. Fie asta, fie sunt multumiti cu actualul job, iar asta deoarece tinerii cu varsta peste 30 de ani acopera, in parte, in jur de 1% din totalul aplicarilor de pe platforma de recrutare, indiferent daca facem referire la candidatii de 31, 32, 33, 34 sau 35 de ani.

Femeile vor joburi in Marketing si Resurse Umane, barbatii prefera IT-ul si Vanzarile

Domeniul Vanzari este in topul preferintelor, cu putin peste un sfert din totalul aplicarilor la joburi, adica 26%. IT-ul este cel de-al doilea domeniu de activitate preferat de tinerii care-si cauta un job, 20% din totalul aplicarilor fiind pentru pozitii din sfera IT-ului. Pe locul al treilea se situeaza Marketing-ul, cu 15% din totalul aplicarilor, domeniu urmat indeaproape de cel al Resurselor Umane, cu 10%, si de cel Administrativ, cu 9 procente din totalul aplicarilor.

Conform datelor oferite de SmartDreamers, candidatii de sex feminin prefera joburile in Marketing (23% din totalul aplicarilor), urmate indeaproape de pozitiile disponibile in Resurse Umane (21%). Vanzarile sunt si ele in top, cu 18% din totalul aplicarilor. Fetele nu se feresc de IT, domeniu considerat pana de curand apartinand aproape exclusiv barbatilor. Astfel, 12% din aplicarile candidatelor la joburile disponibile sunt pentru joburi in IT, urmate de cele in Vanzari, cu 10%.

Barbatii raman consecventi domeniilor de activitate considerate tipice lor. Astfel, 26% din totalul aplicarilor ”masculine” la joburi sunt pentru pozitii in IT, urmate de cele in Vanzari, care acopera 22% din total. Topul e intregit de aplicarile pentru joburi in Marketing (13%), Inginerie (9%) si Resurse Umane (6% din totalul aplicarilor).

SmartDreamers este o platforma de recrutare in care tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani au sansa sa isi gaseasca un loc de munca potrivit experientei si pregatirii.

Foto articol: Tinere la calculator, Shutterstock

Sursa foto: Tanar in cautare de job, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri