Primarul suspendat al Bacaului, Romeo Stavarache, trimis in judecata pentru cinci fapte de coruptie, va ramane in arest preventiv, dupa ce Curtea de Apel Bacau a admis, luni, solicitarea formulata de procurorii DNA de prelungire a arestului cu inca 30 de zile.

Magistratii Curtii de Apel Bacau au admis, luni, solicitarea facuta de catre procurorii DNA, de prelungire a mandatelor de arestare preventiva pentru inca 30 de zile in cazul primarului Stavarache si a celor doi oameni de afaceri cercetati in arest preventiv in acelasi dosar, transmite corespundentul Mediafax.

"Astazi (luni - n.r.) procurorul de sedinta al DNA a mers in instanta cu propunerea de prelungire a starii de arest preventiv pentru Romeo Stavarache si a celorlalti inculpati cercetati in acelasi dosar in arest preventiv. Curtea de Apel Bacau a admis cererile, astfel incat cei trei inculpati vor ramane in arest preventiv pentru inca 30 de zile de la data expirarii mandatelor date de aceeasi instanta la 1 iulie", a declarat, luni, responsabilul mass-media al DNA, Adrian Diaconu.

Primarul suspendat al Bacaului, Romeo Stavarache, a fost trimis in judecata, vineri, fiind acuzat ca ar fi primit mita de la patru oameni de afaceri pentru mai multe contracte, unul dintre acestia fiind Costel Casuneanu, care i-ar fi dat 100.000 de lei, in schimbul eliberarii unui certificat de urbanism.

Directia Nationala Anticoruptie a dispus trimiterea in judecata a lui Romeo Stavarache pentru cinci infractiuni de luare de mita comise in perioada 2008-2011, suma totala pe care ar fi primit-o edilul bacauan ridicandu-se la peste 2,3 milioane de lei.

Citeste si:
Primar condamnat pentru coruptie, eliberat conditionat
Fostul primar al Bacaului,...

In acelasi dosar, au mai fost trimisi in judecata de catre procurorii DNA oamenii de afaceri Costel Casuneanu, Liviu Vasile Cenusa si Liviu Goian, precum si directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, Constantin Apostol.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada 2008 - 2011 Romeo Stavarache a pretins si primit, direct sau prin intermediul celorlalti inculpati, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani.

Astfel, la inceputul anului 2008 primarul Bacaului i-a cerut administratorului unor societati comerciale sa ii fie remis un procent de 50% din valoarea decontata de Primaria Bacau, aferenta fiecarui stalp de iluminat public la care firma administrata de acesta efectua lucrari in baza contractului incheiat cu aceasta institutie, valoare care era de 38 de euro/stalp. In baza acestei solicitari, in perioada martie 2008- octombrie 2011 Romeo Stavarache a primit suma totala de 810.670 de lei.

In ianuarie 2009, Stavarache i-a cerut unui alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societatii comerciale administrate de acesta sa ii fie atribuit un contract privind executarea de lucrari tehnico-edilitare. Banii au fost primiti in doua transe, prin intermediul unei asociatii sportive.

Citeste si:
Ce s-a discutat in sedinta PSD: Trebuie sa le dam bani primarilor
Ce s-a discutat in sedinta...

In aprilie 2009, Stavarache i-a cerut aceluiasi om de afaceri un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriza generala, incheiat intre aceasta societate si Agentia Nationala pentru Locuinte Bucuresti, avand ca obiect constructia unui bloc cu 45 de locuinte in Bacau, lucrare in valoare de 2.688.769,90 de euro, inclusiv TVA. In baza acestei solicitari, in perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri suma totala de 1.259.789,03de lei.

In martie 2010, primarul Stavarache i-a solicitat, administratorului unei societati comerciale sa incheie contracte de publicitate cu o anumita firma, pentru ca primaria sa isi execute in mod corespunzator obligatiile care decurgeau din contractul de gestiune a serviciului public de salubrizare a municipiului Bacau incheiat cu aceasta societate. In baza acestei solicitari, au fost incheiate doua contracte, in lunile martie 2010 si aprilie 2011, in baza carora omul de afaceri a platit sumele de 40.000 de lei, respectiv 30.000 de lei.

Potrivit DNA, in perioada martie - aprilie 2009, impreuna cu directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, Constantin Apostol, primarul Romeo Stavarache i-a solicitat lui Costel Casuneanu suma de 100.000 de lei cu titlu de sponsorizare a unei asociatii sportive, in schimbul eliberarii unui certificat de urbanism, bani care au fost primiti in 24 aprilie 2009.

Procurorii anticoruptie mai spun ca toate sumele de bani au fost primite de catre Romeo Stavarache prin intermediul mai multor societati comerciale si asociatii sportive, administrate de Liviu Goian, Liviu Vasile Cenusa si Constantin Apostol.

Citeste si:
Doi romani din Arges prinsi cu trei kg de canabis
Doi romani din Arges prinsi...

In acest dosar s-a dispus instituirea sechestrului pe mai multe bunuri ale lui Stavarache: un teren compus din trei loturi si patru corpuri de cladire, pana la concurenta sumei de 2.390.459 de lei. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bacau, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

In 1 iulie, primarul Bacaului, Romeo Stavarache, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, de Curtea de Apel Bacau, dupa ce procurorii DNA solicitasera acest lucru intrucat edilul a luat legatura cu ceilalti inculpati din dosar, in conditiile in care era cercetat sub control judiciar. Masura a fost contestata de edilul bacauan la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa instanta a respins cererea, printr-o hotarare definitiva.

Stavarache fusese retinut in 26 iunie de procurorii DNA, iar in aceeasi zi Curtea de Apel Bacau a decis sa fie cercetat sub control judiciar. De asemenea, instanta a dispus ca Liviu Cenusa si Liviu Goian sa fie cercetati tot sub control judiciar.

Romeo Stavarache este primar al municipiului Bacau din 2004, iar Prefectura Bacau a decis, in 2 iulie, suspendarea din functie, cel putin pe perioada mandatului de arestare preventiva de 30 de zile.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Primarul Bacaului primeste trei ani de inchisoare cu suspendare