Traditionala claca, inca eficienta: zeci de voluntari au construit o baie traditionala cu apa minerala in Covasna

Zeci de voluntari din Romania si Ungaria au construit o baie traditionala cu apa minerala, o mofeta si un pavilion la Valea Zalanului, judetul Covasna, zona vizitata in aceasta vara de printul Charles, care are o proprietate acolo, transmite corespondentul Mediafax.

Zeci de persoane din tara si din Ungaria au participat, timp de zece zile, la o claca in localitatea Valea Zalanului din judetul Covasna pentru a construi un spatiu de agrement care cuprinde o baie traditionala cu apa minerala, o mofeta si un pavilion. Baia, care se afla pe malul unui parau unde sunt cateva izvoare de apa minerala, a fost inaugurata sambata, in prezenta autoritatilor locale si a localnicilor, si tot atunci a fost pus in functiune si un sistem mobil de prelucrare si ambalare a fructelor, achizitionat de Asociatia "AgroSic", care l-a donat cooperativei locale "Perlele din Valea Zalanului".

Primarul comunei Malnas, Kasleder Jozsef, a declarat, ca tinerii din Valea Zalanului au infiintat cooperativa locala la inceputul acestui an, cu scopul de a prelucra fructe, legume si ciuperci. "Sper ca acest utilaj primit in dar va da un impuls tinerilor din sat si astfel vor avea si ei un venit in plus", a spus Kasleder.

Baile traditionale secuiesti sunt piscine din lemn construite in aer liber in apropierea izvoarelor de apa minerala si este pentru a treia oara cand in judetul Covasna s-a construit sau s-a reabilitat o baie traditionala cu ajutorul Fundatiei "Ars Topia" din Ungaria, condusa de arhitectul peisagist Herczeg Agnes, si a mai multor studenti din Ungaria, precum si a localnicilor.

In urma cu patru ani, Consiliul Judetean Covasna a initiat un proiect care vizeaza reabilitarea bailor traditionale de apa minerala care se situeaza pe terenuri aflate in domeniul public al judetului si reintroducerea acestora in circuitul turistic. Prima actiune din cadrul proiectului s-a desfasurat in 2010, cand a fost reabilita o baie la Hatuica, din fonduri guvernamentale. Au urmat trei actiuni similare, dar realizate cu ajutorul voluntarilor, in claca. Astfel, in 2011, la izvorul Sütei, apartinand comunei Bodoc, zona greu accesibila a fost transformata in doar zece zile, voluntarii realizand un loc de camping si un bazin cu apa minerala.

Citeste si:
Alegeri locale 2020: Peste 1.800 persoane au solicitat urna mobilă
Alegeri locale 2020: Peste...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

In 2012, la renovarea celor doua bai traditionale, "Malom" si "Csókás" de la Cernat, au participat sute de voluntari si specialisti din Ungaria si din Covasna, iar anul trecut s-a reconstruit baia traditionala de apa minerala din localitatea Batanii Mici, tot prin claca.

In ultimii ani, printul Charles a vizitat de mai multe ori judetul Covasna, mergand si in Valea Zalanului, unde detine o proprietate. Ultima data, printul Charles a vizitat zona la sfarsitul lunii mai, cand a petrecut aproape o ora in compania a 50 de localnici din Valea Zalanului, care au organizat in cinstea sa o petrecere intr-o livada, unde mostenitorul coroanei britanice a mancat mamaliga cu branza si a ascultat muzica populara maghiara.

Sursa foto: primariamalnas.ro

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri