Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a anuntat, joi, extinderea perioadei de folosire a manualelor vechi pentru elevii din clasele I si a II-a, mentionand ca inspectoratele judetene au obligatia ca, in regim de urgenta, sa completeze stocurile existente.

La solicitarea prim-ministrului Victor Ponta ca elevii claselor I si a II-a sa aiba cat mai repede manuale la dispozitie, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a decis, joi, sa extinda perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I, pana la finalizarea licitatiei privind manualele digitale, se arata intr-un comunicat remis, joi.

Astfel, prin ordin al ministrului Educatiei, inspectoratele scolare judetene au obligatia ca, in regim de urgenta, sa completeze stocurile de manuale scolare pentru clasa I, arata Mediafax. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja in scoli.

"Ministrul Educatiei Nationale este hotarat sa duca pana la capat procesul de modernizare a programelor scolare si a manualelor, in pofida blocajelor generate de editori. Din nefericire, piedicile permanente pe care acestia le-au pus procesului de introducere a noilor manuale se rasfrang asupra elevilor, privandu-i de un act educational modern, eficient, adaptat realitatilor si nevoilor societatii contemporane. Pentru ca scoala romaneasca sa poata oferi elevilor acele cunostinte, abilitati si competente necesare unei integrari rapide si eficiente in viata economica, sociala si culturala, este esential ca procesul de innoire si adaptare la exigentele europene a manualelor si a programelor scolare sa continue cu celeritate", se mai arata in comunicat.

Manualele vechi, singura solutie

Premierul Victor Ponta i-a dat un ultimatum ministrului Educatiei, Remus Pricopie, pentru a rezolva situatia manualelor scolare pana saptamana viitoare, sugerandu-i ca, in lipsa unei solutii rapide, exista posibilitatea ca acesta sa fie demis, au relatat, miercuri, surse oficiale. Initial, potrivit unei note transmise de minister inspectoratelor scolare inainte de inceperea scolii, se stabilise ca elevii claselor I si a II-a nu vor invata dupa manualele vechi.

Citeste si:
Ponta: Nu ne vom opune anticipatelor, dar nici nu vom ajuta
Ponta: Nu ne vom opune...

Inspectorul general scolar al Capitalei, Constantin Traistaru, a declarat in 11 septembrie, ca lipsa noilor manuale pentru clasele I si a II-a nu este o situatie placuta, iar elevii nu pot invata dupa manuale vechi, dar programa noua va fi respectata, iar in primele zile se va face recapitulare. Din anul scolar 2014-2015, elevii claselor I si a II-a ar fi urmat sa invete dupa manuale noi, inclusiv in varianta digitala.

Pentru realizarea acestora, Ministerul Educatiei a organizat o licitatie, care a fost insa contestata de unele edituri.
Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse in cadrul licitatiei pentru realizarea manualelor scolare, dupa ce trei contestatii au fost admise, sase admise in parte si doua respinse.

O zi mai tarziu, Ministerul Educatiei a sustinut ca intarzierea noilor manuale pentru clasele I si a II-a este din vina "celor care au blocat procedura" si a asigurat elevii, cadrele didactice si parintii ca acestea acestea vor ajunge in scoli imediat ce licitatia se va finaliza.

Citeste si:
Ministrul Educatiei, 5 masuri pentru debirocratizare
Ministrul Educatiei, 5 masuri...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Anisie: "Fiecare copil sa citeasca macar 20 de minute pe zi"