Mii de romani stau la coada sa voteze in strainatate. Romanii sunt in fata sectiilor de votare din mai multe orase europene, precum Paris, Torino, Viena, München, oamenii venind cu cateva ore inainte de deschiderea sectiilor, pentru a fi siguri ca vor vota.

München Sectia de votare ora 8:20. Video Catalin Tudorascu via YouTube

La Paris, unde sunt amenajate doua sectii de votare, la deschiderea sectiilor sute de oameni erau deja la coada.In prezent sunt deja cateva mii potrivit Digi 24.

Alexandru Urdas, coordonator al Ligii Studentilor din Franta, aflat la Paris, a spus ca in fata sectiilor de votare s-au format doua cozi, la una dintre acestea aflandu-se aproximativ 800 de oameni, iar la cealalta peste 1.000 de persoane. ”Cam 800 de oameni sunt la coada mai mica si peste o mie la cealalta. 800 coada mai mica si peste o mie. Politia e cu noi, e liniste, a inceput ploia. Toata lumea este foarte motivata” a afirmat Urdas la Realitatea TV, potrivit Mediafax.

El a spus ca se intra in grupuri organizate si ca ”totul merge foarte repede”, insa cozile sunt mult mai mari fata de primul tur al alegerilor.
Situatia de la Paris nu este singulara, mii de romani stand la cozi si in fata sectiilor de votare din Torino, München, Berlin sau Viena.

De asemenea, in Spania, la Alcala de Henares, de la 4.45, ora locala, sute de romani stateau la coada in fata sectiei de votare, potrivit Digi24. In strainatate sunt amenajate 294 de sectii de votare la care romanii pot vota la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

In primul tur al alegerilor prezidentiale, romanii din strainatate au iesit la vot in numar record. In mai multe capitale europene, cozile au fost uriase, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean. Inlocuitorul lui, Teodor Melescanu, a facut apel, vineri, ca romanii din diaspora sa vina la vot duminica devreme, el mentionand ca daca declaratiile pe propria raspundere sunt completate din timp si daca cei sapte membri ai sectiei sunt prezenti, numarul celor care vor vota se va dubla.

Peste este 3.000 de romani asteapta sa voteze, la ora transmiterii acestei stiri, in fata Consulatului Romaniei de la Torino,unii dintre acestia reclamand ca, dupa ce se intra in grupuri de cateva zeci de persoane, se inchid portile cu lanturi, iar ei sunt tinuti ”ca la gradina zoologica”. Adrian Chifu, consilier local in Verbania, a declarat la Realitatea TV ca in prezent peste 3.000 de romani stau la cozi in fata Consulatului de la Torino, asteptand sa voteze.

”Se intra in grupuri de cate 50 de persoane, apoi se inchide poarta. Suntem tinuti ca la gradina zoologica, cu lanturile puse la porti. Cerem Ministerului Afacerilor Externe sa ia masuri”, a afirmat Chifu.

Prezenta la vot: ora 10:00

Potrivit datelor BEC, prezenta la vot la ora 10:00 era de 8,5% in plan local.Prezenta la vot in Capitala pana la ora 10.00 a fost de 7,68%, conform datelor preliminare centralizate de Biroul Electoral Central (BEC), procentul fiind mai mare decat in turul I al alegerilor prezidentiale, din 2 noiembrie, cand s-au prezentat la urne, pana la aceeasi ora, 5,76% dintre alegatori. Cea mai mare pondere a alegatorilor care s-au prezentat la urne s-a inregistrat in Sectorul 1 - 8,63%, iar cei mai mica, in Sectorul 3 - 7,03%.

In Sectorul 2, prezenta la vot a fost de 7,9%, in Sectorul 4 - 7,83%, in Sectorul 5 - 7,09%, iar in Sectorul 6 - 8%. Pe listele electorale permanente din Capitala sunt 1.787.806 de cetateni cu drept de vot. In turul 2 al alegerilor prezidentiale din 2009, prezenta la vot in Bucuresti pana la ora 10.00 a fost de 6,44%.

Sursa foto: Shutterstock / Urna

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri