Astfel, Asociatia Eduteco si Confederatia Nationala a Persoanelor cu Dizabilitati din Grecia vrea sa integreze pe piata muncii, prin consiliere profesionala, 25 de persoane cu dizabilitati si alte 20 din grupuri vulnerabile, adica familii care au mai mult de doi copii, familii monoparentale sau persoane care traiesc din venitul minim garantat. Din cei 45 de oameni, 13 vor fi recrutati in structuri de economie sociala, cum ar fi asociatiile si fundatiile, care activeaza in scopul obtinerii de venituri care vor reinvestite, si nu pentru profit.

In Romania, Legea nr. 448/2006 republicata 2008 vizeaza protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Art. 78, alin. (2) al acestei legi prevede ca firmele private si institutiile publice sa angajeze persoane cu dizabilitati cu urmatoarea conditie: "Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati".

Daca aceasta obligatie nu este indeplinita, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private pot opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele doua obligatii (conform art. 78, alin. (3)):

a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa achizitioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat, in conditiile prevazute la lit. a).

Proiectul, cofinant din fonduri UE prin programul POSDRU, vizeaza persoane din Bucuresti-Ilfov. Proiectul este derulat intre octombrie 2014 si octombrie 2015 si valoreaza 1,8 milioane de lei. In regiunea de implementare a proiectului, Bucuresti-Ilfov, sunt 67.700 de persoane cu dizabilitati, din care in jur de 12% au un loc de munca, procent similar cu cel la nivelul intregii Romanii.

Citeste si:

Persoanele cu dizabilitati vor fi ajutate de consultantii in cariera sa-si construiasca un CV atragator care sa le puna in evidenta abilitatile sau vor participa la sesiuni de simulare a unui interviu de angajare, mai spun coordonatorii proiectului.

"Intermedierea locurilor de munca va fi posibila printr-o platforma de recrutare online disponibila pentru angajatori si pentru cei care isi cauta un loc de munca, unde vrem sa aducem in fata si locuri de munca din economia sociala sau din sectorul neguvernamental. In Romania sau in Estul Europei, nu o exista o companie care sa ofere servicii de angajare, in sectorul economiei sociale, pentru persoanele cu dizabilitati si pentru persoanele din grupurile vulnerabile", subliniaza coordonatorii proiectului.

Cati romani lucreaza in economia sociala

In Romania, ponderea salariatilor din domeniul economiei sociale este de doar 3,3%, respectiv 159.847 locuri de munca. La nivelul Uniunii Europene, in economia sociala lucreaza peste 11 milioane de persoane, adica 6,7% din populatia salariata, a declarat, la lansarea proiectului, Eugen Lucan, consilier in Comitetul Economic si Social European.

Per total, in Romania, putine persoane cu dizabilitati au un loc de munca, in conditiile in care statul deduce cheltuieli pentru angajatori pentru adaptarea locului de munca, cumpararea utilajelor si echipamentelor folosite in procesul de productie de catre persoana cu dizabilitati sau pentru transportul acesteia de la domiciliu la locul de munca.

"O persoana cu dizabilitati poate aduce plus valoare unei companii pentru ca, adesea, este mai ambitioasa si mai determinata sa atinga succesul", a declarat Daniela Visoianu, consultant particular in resurse umane.

Principalul factor care influenteaza gradul de ocupare al persoanelor cu dizabilitati este educatia, subliniaza coordonatorii proiectului. Sistemul educational din Romania creeaza dezavantaje majore pentru persoanele cu dizabilitati. In randul acestora, incidenta nescolarizarii este de sapte ori mai mare, iar abandonului timpuriu de doua ori mai mare fata de populatia generala. Grupul cel mai dezavantajat din punct de vedere al accesului la educatie este format din persoane cu dizabilitati fizice, somatice sau vizuale, grave, din mediul rural, mai spun ei.

Sursa foto: Tanara in scaun cu rotile/Shutterstock.com