Noul Cod al Muncii, promulgat de Klaus Iohannis: cum ramane cu concediul tau anual

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003, Codul muncii. Care sunt acum drepturile salariatului temporar si care va dura concediului de odihna anual.

Modificarile din proiectul de lege adoptat de Camera Deputatilor pe 3 decembrie 2014: (introducerea la articolul 92 a doua noi alineate, (3) si (4))

  • "Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care il primeste salariatul utilizatorului, care presteaza aceeasi munca sau una similara cu cea a salariatului temporar. (al. 3)
  • "In masura in care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luandu-se in considerare salariul unei persoane angajate cu contract individual de munca si care presteaza aceeasi munca sau una similara, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul utilizatorului". (al. 4)

Cat va dura concediul de odihna

In prezent, potrivit Codului muncii, concediul de odihna "se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic". Proiectul de act normativ propune eliminarea acestei sintagme. Astfel, dispozitia respectiva va prevede doar ca durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile. (art 145, alineatul (2)), scrie Mediafax.

Totodata, perioadele de incapacitate de munca sau de concediu de maternitate, concediu de risc maternal si concediu pentru ingrijirea copilului bolnav vor fi considerate perioade de activitate prestata. Mai exact, initiatorii au propus ca durata concediului medical sa nu afecteze durata concediului de odihna. (art 145, alineatul (4)).

Cum recuperezi zilele de concediu de odihna daca apar probleme

Daca concediul tau de odihna este intrerupt de incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual. Astfel, vei folosi zilele ramase din concediul de odihna dupa ce inceteaza celelalte situatii enuntate anterior (incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav), iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate (alineatul 5). Practic, lipsiti mai multe zile de la munca fara sa fiti afectati in vreun fel.

Citeste si:
Românii vor avea 15 zile libere legale în 2021
Românii vor avea 15 zile...

Vei avea dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic. In acest caz, angajatorul este obligat sa-ti acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care te-ai aflat in concediu medical. (alineatul 6)

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 53/2003, Codul Muncii, avand ca initiatori 60 de deputati si senatori PSD, a fost respinsa in aprilie de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, si a fost adoptata de Camera Deputatilor, forul legislativ decizional, in 3 decembrie 2014.

Conform expunerii de motive, prin aceasta reglementare s-a avut in vedere continuarea transpunerii Directivei 2008/104/CE privind munca prin agent de munca temporara.

Astfel, modificarile au avut la baza faptul ca dispozitiile Directivei nu disting cu privire la natura contractului de munca temporara, nu se face deosebirea cu privire la durata determinata sau nedeterminata a acestuia. De asemenea, prevederile Directivei stabilesc ca lucratorul lucreaza temporar numai la intreprinderea utilizatoare. In urma adoptarii acestei legi, parlamentarii liberali au sesizat in 9 decembrie Curtea Constitutionala cu privire la unele prevederi ale legii pentru modificarea si completarea Codului muncii.

Citeste si:
Florin Cîțu despre buget: Românii așteaptă multe și nu îi vom dezamăgi
Florin Cîțu despre buget:...

PNL a solicitat Curtii Constitutionale sa constate ca prevederile alineatelor (3) si (4) ale art. 92, dar si prevederile alin (2) si (4) ale art. 145 din Legea pentru modificarea si completarea Legii 53/2003 Codul muncii (PL-x nr. 189/2014), sunt neconstitutionale, invocandu-se incalcarea art. 148 alin (2) si urmatoarele din Constitutia Romaniei prin netranspunerea corecta a Directivei 2008/104/CE.

"Adoptarea acestei legi aduce mari prejudicii, deoarece prin intrarea ei in vigoare se va ajunge la concedierea si trimiterea in somaj a unui numar de aproximativ 100.000 salariati, reducerea majora a sansei primului job pentru tineri, pierderi importante la bugetul de stat, de aproximativ 132 milioane de euro anual - provenite din necolectarea de taxe si impozite si evaziune fiscala rezultata din munca la negru, dar si cresterea cu peste 36 de milioane de euro anual a cheltuielilor suplimentare din bugetul asigurarilor sociale, prin scoaterea de pe piata muncii a zeci de mii de angajati si lipsirea acestora de accesul la contracte de munca temporara, pana la gasirea unui post permanent", declara atunci purtatorul de cuvant al grupului PNL din Camera Deputatilor, Cristina Pocora.

Curtea Constitutionala a respins, pe 17 decembrie 2014, cu unanimitate de voturi, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile dispozitiilor art.I pct.3 cu referire la art.92 alin.(3) si (4), art.I pct.4 cu referire la art.145 alin.(2) si art.I pct.5 cu referire la art.145 alin.(4) din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003 – Codul muncii sunt constitutionale in raport de criticile formulate.

Citeste si:
Bilanțul COVID-19 în rândul hotelierilor: șomaj tehnic și...
Bilanțul COVID-19 în rândul...
Sursa foto: Businessman pe plaja/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri