Guvernul Romaniei a aprobat cifrele de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar finantat de la bugetele locale, pentru invatamantul preuniversitar militar si invatamantul superior, finantate de la bugetul de stat, pentru anul scolar/universitar 2015-2016, transmite Mediafax.

Hotararea de Guvern, aprobata miercuri, prevede asigurarea locurilor corespunzatoare cuprinderii generatiei de copii/elevi cu varsta cuprinsa intre 3 si 18/20 de ani atat in invatamantul preuniversitar de masa, cat si la invatamantul special, precum si inscrierea in totalitate a copiilor care implinesc varsta de 6 ani, pana la 31 august 2015 inclusiv, in clasa pregatitoare. De asemenea, aceasta prevede asigurarii continuitatii pregatirii profesionale a elevilor prin organizarea de clase pentru invatamantul profesional si stagii de pregatire practica.

Astfel, pentru educatie timpuria timpurie s-au alocat 665.000 de locuri, pentru invatamantul primar, 925.000 de locuri, pentru invatamantul gimnazial, 830.000 de locuri, din care 810.000 la invatamant cu frecventa zi si 20.000 la invatamant cu frecventa redusa.

Retail jobs

Cate locuri sunt alocate invatamantului liceal

In ceea ce priveste invatamant liceal s-au alocat 208.000 de locuri, din care 176.000 locuri in clasa a IX-a, invatamant cu frecventa zilnica, 17.000 locuri in clasa a IX-a pentru invatamantul cu frecventa la seral si cu frecventa redusa, precum si 15.000 de locuri in clasa a XI-a, invatamant cu frecventa la seral.
Pentru invatamant profesional au fost aprobate 53.000 de locuri pentru primul an si 5.000 locuri pentru stagii de pregatire practica.

Invatamantul tertiar nonuniversitar (organizat in cadrul colegiilor cu o durata de 1-3 ani, in functie de complexitatea calificarii si de numarul de credite dobandite) are alocat 30.422 de locuri in anul I, din care pentru invatamantul cu frecventa, zi si seral, 28.000 de locuri, pentru invatamantul special cu frecventa, 300 de locuri, pentru invatamantul militar pentru MAI, 1.085 de locuri, pentru invatamantul militar pentru MApN, 797 de locuri si pentru invatamantul militar pentru MJ, 240 de locuri.

Citeste si:
Cifra de școlarizare pentru învățământul profesional scade cu 5.000...
Cifra de școlarizare pentru...

Invatamant de arta si sportiv in unitatile de invatamant cu program de muzica, arte plastice si coregrafie si in cele cu program sportiv va avea 38.500 locuri (exclusiv invatamantul liceal), la care se adauga 53.000 de locuri pentru elevii care se pregatesc pe linie sportiva scolara.

Invatamantul special pentru copii si elevi cu deficiente si/sau boli cronice din cadrul unitatilor de invatamant si/sau a unitatilor sanitare vor avea la dispozitie 28.450 de locuri. Numarul de granturi de studii pentru invatamantul superior, la ciclul universitar de licenta (anul I) este de 62.400 de locuri, la ciclul universitar de masterat, 35.600 de locuri, la rezidentiat, 4.000 de locuri, iar la ciclul universitar de doctorat, 3.000 de locuri.

De asemenea, actul normativ prevede 6.745 de locuri cu finantare totala sau partiala din bugetul Ministerului Educatiei pentru tinerii de origine romana din Republica Moldova, tari invecinate si diaspora (invatamant preuniversitar si superior), la care se adauga 500 de luni-bursa pentru stagii de specializare ale cadrelor didactice si mobilitati studentesti si practica.

Citeste si:
ANPC, cot la cot cu MAI: dosar penal pentru un furnizor din Costinești
ANPC, cot la cot cu MAI:...

Hotararea de Guvern mai prevede 6.350 de locuri cu finantare totala sau partiala din bugetul Ministerului Educatiei pentru cetatenii straini, conform documentelor bilaterale de cooperare internationala, la care se mai adauga 1.700 luni-bursa pentru stagii de specializare.

Defalcarea cifrelor de scolarizare, in plan regional si judetean, pe unitati si institutii de invatamant, pe specializari, domenii de pregatire, profiluri si calificari profesionale se va face prin Ordin al Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri