Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, saluta afirmatia fostului presedinte Ion Iliescu privind prezenta unui centru CIA in Romania si cere autoritatilor romane sa efectueze o investigatie serioasa, informeaza un comunicat al APCE.

"Intr-un interviu recent pentru Der Spiegel, fostul presedinte roman Ion Iliescu a recunoscut ca stia despre un centru CIA in Romania, desi neaga ca stia ce se intampla acolo", a afirmat Anne Brasseur, presedintele APCE, potrivit comunicatului publicat vineri seara pe site-ul organizatiei, citat de Mediafax.

In urma marturisirii lui Iliescu, procurorii romani trebuie sa efectueze o investigatie serioasa asupra faptelor si sa-i traga la raspundere pe cei care au comis infractiuni in acest context, precizeaza comunicatul.

"In 2006 si 2007, raportorul Adunarii privind zborurile si inchisorile secrete ale CIA Dick Marty a acuzat Romania, alaturi de Polonia, ca a gazduit centre secrete de detentie folosite pentru torturarea suspectilor in cadrul asa-zisului razboi impotriva terorismului", a adaugat Brasseur.

Rapoartele Marty au declansat un proces pe care senatorul Marty l-a denumit "dinamica adevarului, in urma caruia mai multi informatori au facut declaratii si care a condus la descoperirea unor incalcari ale Conventiei Europene privind Drepturile Omului de catre Curtea de la Strasbourg, inclusiv sentinte recente impotriva Poloniei referitoare la o inchisoare secreta identificata de senatorul Marty in 2007, se arata in comunicat.

Ion Iliescu a afirmat, intr-un interviu acordat Der Spiegel, ca el a aprobat "in principiu", in perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA in Romania, fara a sti ca urma sa fie vorba de vreo unitate pentru detentie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpes, la acea vreme sef al Administratiei prezidentiale.

In perioada 2002-2003, Statele Unite au formulat o cerere privind gazduirea de catre Romania a unui centru al Agentiei Centrale de Informatii.

"Aliatii americani ne-au cerut sa oferim o locatie", a afirmat Ion Iliescu intr-un interviu acordat revistei Der Spiegel, explicand ca a aprobat solicitarea "in principiu", detaliile fiind stabilite de Ioan Talpes, care fusese director al Serviciului de Informatii Externe, iar atunci era sef al Administratiei prezidentiale si sef al Departamentului prezidential pentru Securitatea Nationala.

Ion Iliescu a precizat ca el a aprobat doar "o locatie" destinata CIA, fara a avea cunostinta ca era vorba de vreun centru special, pentru detentie. "Am considerat ca era un gest de acomodare inaintea aderarii noastre la NATO", a explicat Iliescu, care a fost presedinte in perioada 22 decembrie 1989-1992, 1992-1996 si 2000-2004. "Noi nu am avut nicio interferenta asupra activitatilor desfasurate de Statele Unite in acea locatie", a explicat fostul presedinte. "In acel moment, mie, ca presedinte, acea solicitare nu mi s-a parut mare lucru. Eram aliati (...), nu am intrat in detalii. Daca as fi stiut ce se putea face acolo, raspunsul nu ar fi fost pozitiv", a subliniat Iliescu.

Fostul presedinte Ion Iliescu declara, in 10 decembrie 2014, dupa ce Senatul SUA a prezentat versiunea publica a raportului Comisiei de Informatii privind tehnicile dure de interogare folosite de CIA dupa 11 septembrie 2001 impotriva suspectilor de terorism, asimilate torturii, ca nu are cunostinta de existenta vreunei inchisori a CIA in Romania, precizand, totodata, ca nu poate comenta asupra centrului de detentie din Polonia "pe baza unor fapte necunoscute". "Nu pot sa comentez ceva fara documente de fata. Nu am avut cunostinta de asa ceva", declara Ion Iliescu, intrebat daca au existat inchisori ale CIA pe teritoriul Romaniei. Intrebat daca stia de inchisoarea CIA din Polonia, Ion Iliescu a precizat: "Nu m-am intalnit cu aceasta problema si comentarii pe baza unor fapte necunoscute si fara dovezi nu pot sa fac".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri