Un cetatean argentinian trebuie despagubit de statul roman cu 7.500 de euro, pentru durata procedurilor in atribuirea custodiei copilui sau la instantele romanesti, a hotarat Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

Reclamantul, Adrian Rodolfo Ferrari, este cetatean argentinian nascut in 1971, care traieste la Buenos Aires. de durata procedurilor la instantele romanesti pentru a-si putea vedea copilul in Argentina. Copilul sau, cu o mama cu dubla cetatenie argentiniana si romana, s-a nascut in august 2005. Rezidenta permanenta a familiei era in Argentina, dar membrii sai calatoreau des, Rodolfo Ferrari fiind pilot militar, scrie Mediafax.

Dupa ce au locuit in Cipru cateva luni in 2006, cei doi soti au cazut de acord ca ea sa mearga cu copilul in Romania pentru alte cateva luni si sa revina la Buenos Aires cand expira contractul lui in Cipru, in octombrie 2007. In noiembrie 2007, insa, sotia l-a informat ca nu se mai intoarce cu copilul in Argentina, iar apoi a introdus actiune in instanta, in Romania, pentru divort si custodia copilului.

Instanta a decis cu privire la divort in aprilie 2008, dar nu si privind custodia, pentru ca, intre timp, Ferrari inaintase o solicitare pentru inapoierea copilului invocand Conventia de la Haga asupra aspectelor civile ale rapirii internationale de copii. Procedurile pentru analizarea acestei solicitari in instantele romanesti au durat din martie 2008 pana in mai 2009, cand s-a luat decizia conform careia copilul nu fusese ilegal adus in Romania, din moment ce ambii parinti hotarasera acest lucru, iar tatal, prin natura ocupatiei sale, nu putea avea grija de el.

In septembrie 2011, o instanta din Romania i-a acordat custodia mamei, iar tatalui, drepturi de vizitare. Acesta luase contact cu copilul de trei ori de la sfarsitul anului 2009. Ferrari s-a plans la CEDO de durata procedurilor, care ar fi dus la ruperea legaturilor dintre el si copil, invocand articolul 8 - dreptul la viata particulara si de familie - din Conventia europeana a drepturilor omului. CEDO i-a dat castiga de cauza si a hotarat ca statul roman sa il despagubeasca pe cetateanul argentinian cu suma de 7.500 de euro.

Citeste si:
SS recunoaste ca a cerut DNA dosarul agentului guvernamental la CEDO
Sectia Speciala anunta ca a...

Sursa foto: Concept balanta copil/bani/Shutterstock.com


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Agentul roman la CEDO, eliberat din functie