Administratia Nationala a Penitenciarelor arata ca s-a dispus, conform prevederilor legale, ca la nivelul tuturor penitenciarelor sa fie luate masuri speciale in zilele in care temperatura la sol depaseste 37 de grade Celsius, scrie Mediafax.

In zilele caniculare, perioada alocata activitatilor in aer liber ale detinutilor este prelungita, insa, dupa ora 11.00, "in timpul orelor de maxima intensitate calorica", detinutii sunt adapostiti "in locuri umbrite si ventilate".

Programul de apa calda este prelungit, apa potabila este asigurata permanent, iar calitatea acesteia este verificata periodic, deoarece in zilele cu temperaturi ridicate, in apa de baut se pot dezvolta microorganisme periculoase pentru sanatatea oamenilor.

Detinutii in varsta sau cunoscuti cu boli cronice sunt monitorizati de medicii din sistemul penitanciar, iar tratamentul acestora trebuie adaptat la temperaturile ridicate.

Citeste si:

In acelasi timp, programul detinutilor scosi la munca trebuie redus, iar angajatorii trebuie sa asigure apa de baut si echipamentul de protectie necesar in astfel de situatii.

Potrivit ANP, au fost luate masuri speciale si pentru respectarea conditiilor referitoare la depozitarea alimentelor, prepararea, transportul si servirea hranei si s-a stabilit un program continuu de aerisire si ventilatie a celulelor si spatiilor inchise in care detinutii desfasoara activitati.

In sistemul penitenciar sunt 33 de penitenciare, doua centre educative, trei centre de detentie si sase penitenciare spital.

Vremea se mentine caniculara, luni si marti, in cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei, precum si in sudul Moldovei. Temperaturile maxime ating frecvent 35-37 de grade, iar indicele temperatura-umezeala depaseste pragul critic de 80 de unitati.

Sursa foto: Temperaturi ridicate, Shutterstock