Vicepresedintele Sindicatului "Muntele", Cristian Istoc, a declarat ca protestul spontan s-a incheiat la ora 15.30, transmite corespondentul Mediafax.

“Am inaintat revedincarea noastra directorului de sucursala, Nicolae Codreanu, cel mandatat de conducerea CEH sa o reprezinte, iar acum negociem", a spus liderul de sindicat. Potrivit acestuia, daca rezultatul negocierilor nu va fi favorabil muncitorilor, acestia vor protesta din nou. "Singura noastra cerere este sa se prelungeasca contractul colectiv de munca in forma actuala, respectiv sa nu fie reduse drepturile salariale ale muncitorilor. Nu am cerut nimic in plus”, a afirmat Istoc.

Joi dimineata, peste 250 de angajati ai Termocentralei Mintia au declansat un protest spontan in fata sediului, principala revendicare fiind pastrarea drepturilor prin viitorul contract de munca, in aceste zile avand loc negocieri in acest sens intre reprezentantii sindicali si administratia Complexului Energetic Hunedoara. "La protest participa peste 250 de salarati din schimburile I si III, dar si oamenii care au venit din timpul liber. Principala nemultumire este ca administratia doreste sa reduca din drepturile salariatilor la negocierile pentru noul contract colectiv de munca", declara Istoc.

Mai tarziu, protestatarii au blocat pentru cateva minute DN 7, intre Deva si Arad, traversand strada pe trecerea de pietoni din apropiere, suparati ca administratia CEH si conducerea Prefecturii Hunedoara nu au fost receptive la cerintele lor. "Vrem doar sa atragem atentia asupra unei probleme grave", spunea liderul sindical.
In cele cateva minute in care DN 7 a fost blocat de catre protestatari s-au format cozi de masini pe ambele sensuri pe o distranta de peste 200 de metri.

Citeste si:

Liderul de sindicat declara ca angajatii Termocentralei Mintia asigura permanenta, astfel ca protestul declansat nu a afectat procesul de productie. Actualul contract colectiv de munca de la CEH va expira pe 1 august, iar administratia CEH si Sindicatul Muntele nu au ajuns inca la un consens referitor la un nou contract.

Cristian Istoc spunea ca administratia CEH invoca faptul ca nu sunt bani pentru mentinerea facilitatilor prevazute in contractul colectiv de munca de anul trecut. Daca nu se incheie un nou CCM pana la 1 august, atunci salariatii vor beneficia numai de drepturile prevazute in contractul individual de munca, ce prevede doar salariul negociat si sporurile, fara alte beneficii cum ar fi, de exemplu, primele sau transportul gratuit. Protestatarii mai cer o intalnire intre liderii sindicali si cu directorul CEH, Viorel Stancu, la care sa participe si prefectul judetului Hunedoara, Sorin Adrian Vasilescu.

Peste 200 de angajati ai Complexului Energetic Hunedoara au protestat si in luna mai, in curtea Termocentralei Mintia, fata de neacordarea ajutorului de stat de 167 milioane de lei, printre revendicari fiind si crearea unei strategii energetice care sa cuprinda termocentralele Mintia si Paroseni. Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petrosani, judetul Hunedoara, detine o cota de piata de aproximativ 5% din productia de energie electrica din Romania si are aproximativ 6.500 de angajati.