Aproximativ 400 de mineri din Valea Jiului, aflati in afara orelor de serviciu, au protestat, marti, in curtea Complexului Energetic Hunedoara din Petrosani, nemultumiti de denuntarea contractului colectiv de munca si de faptul ca nu au avut loc negocieri, scrie News.ro.

Presedintele Sindicatului "Muntele", Petre Nica, a declarat, pentru News.ro, ca aproximativ 400 de ortaci de la minele Complexului Energetic Hunedoara, aflati in timpul liber, au protestat in curtea CEH din Petrosani.

Decizia sindicatului a fost ca la protest sa participe doar ortacii aflati in timpul liber pentru a nu afecta in vreun fel productia.

Principala nemultumire a protestatarilor este legata de denuntarea contractului colectiv de munca si de faptul ca nu au avut loc negocieri pentru acesta. Totodata, ei cer demisia intregii conduceri a CEH si sunt nemultumiti ca toti angajatii, atat cei din subteran, cat si cei de la suprafata, trebuie sa intre, pe rand, in somaj tehnic timp de zece zile, mai putin conducerea Complexului.

In timpul mitingului, care a inceput la ora 13.30 si s-a incheiat in jurul orei 15.30, participantii au strigat "Unitate" si "Hotii". Protestul s-a incheiat fara incidente.

Citeste si:
Minerii de la Salinele Praid si Targu Ocna, in greva generala
Minerii de la Salina Praid si...

In acelasi timp, 90 de angajati de la termocentrala Mintia continua greva foamei, in fata institutiei. Presedintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, Mircea Crisovan, a declarat, pentru News.ro, ca, in cursul zilei, unui grevist in varsta de 38 de ani i s-a facut rau si a fost transportat la spital pentru a primi ingrijiri medicale.

Luni dimineata, 17 angajati ai termocentralei Mintia au intrat in greva foamei, nemultumiti de faptul ca toti salariatii termocentralelor Mintia si Paroseni sunt obligati sa intre in somaj tehnic timp de zece zile. Ulterior, lor li s-au adaugat si alti colegi.

Decizia privind intrarea in somaj tehnic afecteaza aproximativ 1.700 de angajati.

Si in luna februarie, angajatii termocentralei Mintia au protestat de mai multe ori, cerand atunci un plan de masuri corect pentru restructurarea Complexului Energetic Hunedoara, aflat in insolventa, precum si salvarea locurilor de munca.

Citeste si:
Minerii vor putea lucra in parcuri eoliene, dupa 6 luni de pregatire
Proiect de reconversie...

Tot luni dimineata, 20 de mineri din schimbul intai de la Mina Livezeni s-au blocat in subteran, nemultumiti de denuntarea contractului colectiv de munca. Acestora li s-au alaturat alti 20 de colegi din schimbul al doilea, insa ei au renuntat la protest in jurul orei 22.00, dupa ce au obtinut promisiunea ca reprezentantii lor se vor intalni saptamana viitoare cu administratorul special si cu administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara.

Administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, aflat in insolventa de la inceputul acestui an si care se confrunta cu o situatie grava, a denuntat contractul colectiv de munca, incepand cu 17 martie, motivand decizia prin faptul ca este nevoie de noi economii la nivelul cheltuielilor, care sa permita continuarea activitatii, anunta, vineri, compania.

Decizia de denuntare a contractului colectiv de munca a venit in contextul intentiei de reorganizare a societatii de catre administratorul judiciar, Casa de Insolventa GMC SPRL Craiova.

Ca urmare, vineri, minerii din schimbul al doilea de la Mina Lupeni au protestat in curtea CEH din Petrosani, nemultumiti ca firma care se ocupa de insolventa companiei a denuntat contractul colectiv de munca, ei temandu-se ca veniturile le vor scadea astfel cu 20 la suta.

Citeste si:
Minerii de la CEO reiau activitatea, dupa ultima oferta a ministerului
Minerii de la Complexul...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Sute de mineri si energeticieni au organizat o greva la Petrosani
Setari Cookie-uri