Aproximativ 3 din 10 romani din mediul urban mediu si mare afirma ca au apelat cel putin o data la serviciile unui psiholog, procentul lor fiind semnificativ mai mare in randul barbatilor (32%) comparativ cu cel al femeilor (22%). Motivatiile care genereaza nevoia de a apela la un psiholog sunt diferite pentru cele doua sexe.

Procentul mai mare de barbati se datoreaza faptului ca cei mai multi dintre barbati se adreseaza psihologului din motive mai degraba practice cum ar fi obtinerea avizului psihologic pentru angajare sau medicina muncii (43% comparativ cu 22% in randul femeilor), dar si pentru intocmirea dosarului pentru permisul de conducere (12% comparativ cu 6% in randul femeilor).

Dintre romanii care au fost cel putin o data la psiholog, doar 15% apeleaza in continuare la astfel de servicii, majoritatea in mod ocazional, atunci cand simt nevoia. Dintre cei care in prezent nu apeleaza la serviciile unui psiholog, indiferent daca au avut sau nu o astfel de experienta in trecut, 22% spun insa ca intentioneaza sa faca acest lucru in viitor.

Cu toate ca este mai degraba o practica restransa, mai bine de 8 din 10 romani din mediul urban mediu si mare se declara deschisi in a apela la un psiholog, o parte dintre ei doar in situatii grave sau foarte grave (34%), in timp ce aproximativ jumatate ar apela ori de cate ori ar simti nevoia.

17% din femei apeleaza la psiholog pentru dezvoltare personala

In contrast cu barbatii, femeile se adreseaza psihologului mai degraba in alte tipuri de situatii decat cele mentionate mai sus. 24% dintre femei au apelat cel putin o data la serviciile unui psiholog pentru ca s-au confruntat cu probleme personale (comparativ cu 14% dintre barbati), 17% pentru ca au considerat ca este util pentru dezvoltarea lor personala (comparativ cu doar 8% dintre barbati), in timp ce 14% au apelat la astfel de servicii pentru a-si intelege mai bine comportamentul si reactiile (comparativ cu doar 6% dintre barbati).

Citeste si:
Date oficiale: 9,7 milioane de romani traiesc in strainatate
Ministrul Romanilor de...

Aproximativ jumatate dintre romanii din mediul urban mediu si mare considera ca este important ca atat in invatamantul preuniversitar si universitar, cat si la locul de munca, sa existe posibilitatea de a beneficia de serviciile unui psiholog. Pe de alta parte, prezenta psihologului in spitale, cu scopul de a consilia si sprijini pacientii, este considerata ca fiind importanta de mai bine de 8 din 10 romani din mediul urban mediu si mare. Asa cum era de asteptat, in favoarea accesului la psiholog se pozitioneaza mai degraba femeile decat barbatii.

Studiul a fost realizat in perioada iunie-iulie 2015 pe un esantion de 1.016 respondenti, reprezentativ pentru populatia din zona urbana (orase peste 50.000 de locuitori), cu varsta intre 18 si 64 de ani. Marja de eroare este de ±3.1% la un nivel de probabilitate de 95%. Datele au fost culese prin intermediul unui studiu cantitativ de tip Omnibus, prin metoda interviurilor telefonice.

ISRA Center este o companie de top de cercetare de piata din Romania si detine o experienta de peste 14 ani pe piata romaneasca, avand un portofoliu important de clienti si solutii de research. ISRA Center este reprezentant exclusiv in Romania al IRIS Network, cea mai mare retea de companii de cercetare independente din intreaga lume.

Citeste si:
Accident rutier cu romani in Italia: Unul a murit si 7 sunt raniti
Un roman a murit si alti 7 au...

Sursa foto: Psiholog, Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Care sunt marile companii care investesc in programe de wellbeing