"In toate discursurile publice reprezentantii Guvernului au declarat ca educatia si sanatatea vor fi prioritare. Observam ca jumatate din promisiuni au fost indeplinite, prin decizia de astazi. Asteptam ca, in perioada imediat urmatoare, sa avem o intalnire cu prim-ministrul pentru a stabili si majorarile din educatie. Consideram ca trebuie, in regim de urgenta, finalizate discutiile privind proiectul Legii salarizarii bugetarilor, astfel incat de la 1 octombrie a.c., si angajatii din invatamant sa beneficieze de majorari in concordanta cu importanta activitatii prestate. In conditiile in care observam ca anumite categorii de salariati precum demnitarii, parlamentarii si functionarii din aparatul central al Guvernului si al presedintiei sunt favorizate, ne intrebam care sunt de fapt prioritatile politicienilor", a declarat Marius Ovidiu Nistor, presedintele FSE "Spiru Haret", scrie Mediafax.

Federatia avertizeaza membrii Guvernului ca majorarile salariale acordate in ultima perioada unor categorii de personal in detrimentul altora au dus deja la o exacerbare a starii de nemultumire in randul angajatilor din invatamant, care poate conduce la posibile actiuni de protest cu ocazia inceperii noului an scolar. Potrivit sindicalistilor, orice intarziere in asigurarea unei cresteri salariale substantiale in sistemul educational va genera efecte negative in anii urmatori, care cu greu vor mai putea fi remediate.

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, majorarea cu 25 la suta a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie. El a precizat ca, pentru sedinta de Guvern din 26 august, se va pregati atat o ordonanta de urgenta privind majorarea salariilor angajatilor din sistemul sanitar, cat si un proiect de lege privind responsabilitatea medicilor.

"Putem de la 1 octombrie sa aplicam o crestere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul medical", a spus Ponta, precizand ca vor beneficia de aceste majorari aproximativ 181.000 de persoane din reteaua Ministerului Sanatatii si autoriatilor publice locale si peste 13.000 de angajati din retelele de sanatate proprii ale altor ministere. Premierul a mai spus ca impactul bugetar anual al acestor majorari salariale este in jurul sumei de 1 miliard 700 milioane lei. Ponta a mentionat ca, pentru anul acesta, fondurile necesare sunt asigurate.

Sursa foto: Profesor/Shutterstock