Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) considera ca decizia de majorare a salariilor angajatilor din sanatate este justa, dar avertizeaza ca daca nu vor creste si veniturile din invatamant, Executivul trebuie sa se astepte la proteste de amploare.

Sindicalistii FSLI reamintesc Guvernului ca, in Programul de guvernare, mai exista un domeniu prioritar - educatia, iar dupa majorarile substantiale acordate inaltilor demnitari si cele anuntate pentru angajatii din sistemul sanitar, Executivul trebuie sa regandeasca, impreuna cu sindicatele, calendarul cresterilor salariale stabilit prin Acordul semnat anul trecut, conform caruia salariile ar urma sa creasca cu 34 la suta pana la finalul anului 2017, scrie Mediafax.

"Acest procent de 34 la suta, fata de cel de 100 la suta promis a se acorda salariatilor din sanatate tot pana la finalul anului 2017, ar crea o nedreptate inacceptabila si un dezechilibru major intre cele doua domenii strategice", a spus, miercuri, presedintele FSLI, Simion Hancescu, citat intr-un comunicat de presa al federatiei sindicale.

FSLI aminteste ca, dupa majorarea din luna martie, salariul net al unui invatator debutant este de 780 de lei, al unui profesor debutant este de 830 de lei, al unui profesor cu definitivatul este de 836 de lei, iar al unui profesor la final de cariera este de 1.825 de lei. In acest context, conducerea FSLI avertizeaza ca daca nu vor fi gasite solutii si pentru majorarea veniturilor angajatilor din invatamant, sindicalistii iau in calcul declansarea unor proteste de amploare.

"Daca Guvernul nu va face efortul de a gasi o solutie de majorare suplimentara si pentru salariatii din invatamant, cu siguranta ca numeroasele mesaje de revolta, pe care le-am primit, se vor transforma in fapte, ceea ce inseamna ca Executivul trebuie sa se astepte la proteste de amploare. Ne-am dori ca, pe 14 septembrie, anul scolar sa inceapa in cele mai bune conditii pentru elevi si dascali", a declarat liderul FSLI.

Si Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" a cerut Guvernului ca si angajatilor din invatamant sa le fie majorate salariile, dupa decizia de crestere a salariilor din sistemul sanitar.

"In toate discursurile publice reprezentantii Guvernului au declarat ca educatia si sanatatea vor fi prioritare. Observam ca jumatate din promisiuni au fost indeplinite, prin decizia de astazi. Asteptam ca, in perioada imediat urmatoare, sa avem o intalnire cu prim-ministrul pentru a stabili si majorarile din educatie. Consideram ca trebuie, in regim de urgenta, finalizate discutiile privind proiectul Legii salarizarii bugetarilor, astfel incat de la 1 octombrie a.c., si angajatii din invatamant sa beneficieze de majorari in concordanta cu importanta activitatii prestate. In conditiile in care observam ca anumite categorii de salariati precum demnitarii, parlamentarii si functionarii din aparatul central al Guvernului si al presedintiei sunt favorizate, ne intrebam care sunt de fapt prioritatile politicienilor", a declarat Marius Ovidiu Nistor, presedintele FSE "Spiru Haret".

Federatia avertizeaza membrii Guvernului ca majorarile salariale acordate in ultima perioada unor categorii de personal in detrimentul altora au dus deja la o exacerbare a starii de nemultumire in randul angajatilor din invatamant, care poate conduce la posibile actiuni de protest cu ocazia inceperii noului an scolar.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca majorarea salariala se va face "deocamdata doar pentru medici", anuntul fiind facut in contextul in care profesorii si politistii au reactionat dupa decizia Guvernului de a creste salariile in sistemul medical si au cerut si ei bani mai multi.
"Atunci cand a fost vorba despre maririle la profesori, pe care le primesc anul asta, medicii nu au fost contra. Acum, cand avem posibilitatea, prin economii in sistem, cred ca asa este corect fata de medici. In rest, toata lumea isi doreste un salariu mai mare. Deocamdata se poate doar pentru medici. Azi, cu banii pe care ii avem putem sa majoram pentru medici, asa cum anul trecut am facut pentru profesori. Cand se poate, se poate", a spus premierul, la postul de televiziune Romania TV.

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, la finalul discutiilor privind sectorul sanitar, ca va fi adoptata o ordonanta de urgenta pentru sedinta Guvernului de saptamana viitoare privind majorarea de 25 la suta a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie. El a precizat ca, pentru sedinta de Guvern din 26 august, se va pregati atat OUG privind majorarea salariilor angajatilor din sistemul sanitar, cat si un proiect de lege privind responsabilitatea medicilor.

Sursa foto: Profesor/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri