Prim-ministrul Victor Ponta, aflat, joi, in vizita oficiala la Chisinau, a fost intrebat de jurnalistii moldoveni daca a auzit ca din trei banci moldovene a disparut un miliard de dolari, daca Romania va ajuta Moldova sa gaseasca persoanele vinovate pentru aceasta si daca institutiile statului roman, inclusiv DNA, sunt implicate in prinderea vinovatilor, iar premierul roman a raspuns pozitiv, potrivit Mediafax.

"Sigur ca am auzit de faimosul miliard, cum sa n-aud?!.(...) Romania a trecut la randul ei printr-o criza mai mare, mai mult de un miliard. E adevarat, la inceputul anului 2000, si atunci au fost momente dificile, si ca nu numai la dumneavoastra s-a intamplat, dar uite ca n-ati reusit sa evitati ceea ce a patit si Romania. Pot sa va asigur de faptul ca in toate cauzele, si in aceasta, si in absolut toate cauzele care tin de incalcarea legii, de fapte de coruptie, de fraude transfrontaliere, exista o relatie deja stabilita si functionala intre institutiile de parchet, intre autoritatile financiare. Noi avem structuri de combatere a spalarii banilor, a traficului international de diverse fonduri si nu doar Romania, si alte tari, dar Romania cu siguranta, va sprijini si sprijina autoritatile din Republica Moldova pentru a-i gasi pe cei vinovati si pentru, daca se poate, recuperarea banilor. E la fel de important, ca si tragerea la raspundere a celor vinovati, daca pot fi recuperati banii. Cu siguranta facem lucrul asta", a spus Ponta.

De asemenea, el a mai spus ca Banca Nationala a Romaniei si Guvernul Romaniei vor acorda toata asistenta necesara Republicii Moldova in demersurile facute pentru cresterea gradul de siguranta a sistemului bancar.

Procurori anticoruptie si auditori americani efectueaza cercetari in legatura cu tranzactii "misterioase" prin care suma de un miliard de dolari a "disparut", o situatie stanjenitoare pentru Republica Moldova, cea mai saraca tara din Europa care doreste sa adere la UE, informa in urma cu aproximativ 5 luni in urma Mediafax, preluand o informatie aparuta pe site-ul Business Recorder.

Scandalul a destabilizat sistemul bancar al fostei republici sovietice cu 3,5 milioane de locuitori, suma insemnand "foarte mult" pentru acest stat sarac, comenteaza site-ul.

Cazul disparitiei miliardului a iesit la iveala dupa ce Banca Centrala a Republicii Moldova a descoperit ca trei banci au acordat imprumuturi in valoare totala de un miliard, reprezentand 15% din PIB-ul tarii.

Citeste si:

Institutiile financiare respective, Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank, detin aproape o treime din activele bancare ale tarii, inclusiv bani pentru plata pensiilor.

Tranzactiile par ca au fost efectuate in decurs de cateva zile, chiar inaintea alegerilor parlamentare de la sfarsitul lui noiembrie.

Cei care au primit fondurile nu au fost identificati, iar banii par sa fi "disparut".

"Nu pot sa explic cum poate cineva sa fure o suma atat de mare de bani dintr-o tara atat de mica", a declarat recent Pirkka Tapiola, reprezentantul UE la Chisinau.

Potrivit unui raport parlamentar, care a ajuns la presa, o parte din bani ar fi fost transferata catre patru banci rusesti.

Liderul opozitiei socialiste de atunci, Igor Dodon, a declarat ca el banuieste ca banii au ajuns in conturile unor firme offshore, "unde s-a pierdut urma". "Banii au fost dati stiindu-se ca nu vor fi rambursati niciodata", a declarat el pentru AFP.