2 Septembrie 2015

Discutiile privind rezolvarea situatiei de la Mina Baita continua; 15 mineri sunt in greva foamei



Discutiile privind rezolvarea situatiei de la Mina Baita, judetul Bihor, incepute luni in prezenta ministrului delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, vor continua si marti, in timp ce 15 mineri au intrat in greva foamei, iar 55 protesteaza in subteran de o saptamana.

Liviu Pop a declarat, marti, ca in cursul zilei sunt prevazute doua intalniri care au ca scop rezolvarea problemelor, ”astfel incat nu se mai justifica nicio forma de protest”. ”Discutiile de luni au fost un «semisucces», important este ca, marti, de la ora 14.00, vor continua discutiile la Bucuresti, la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), pentru a armoniza anumite acte privind licenta de exploatare. In ceea ce priveste angajatii de la societatea de stat Baita SA, va avea loc la ora 12.00 o sedinta a Consiliului de Administratie si toate doleantele lor, legate de conditiile de munca, vor fi votate. Sunt doua momente care rezolva problemele, astfel incat nu se mai justifica nicio forma de protest. Dar pana la urma este decizia fiecaruia de a recurge la o forma de protest”, a spus Pop, potrivit Mediafax.

Pop a fost prezent, luni, la Baita, alaturi de oficiali ai Ministerului Economiei, unde a avut intalniri cu reprezentantii firmelor care se ocupa de exploatarea calcarului, si a intrat si in subteran, unde a discutat cu protestatarii. ”Au fost peste cinci ore de discutii cu toate partile, am discutat si cu cei blocati in subteran si cu cei care protesteaza la suprafata. Din ce am constatat, a fost faptul ca administratorul firmei de stat Baita SA nu a informat corect conducerea centrala despre ce se intampla acolo. Aceste lucruri se vor clarifica. Legat de conditiile de munca ale minerilor, acolo este nevoie de investitii serioase”, a subliniat Liviu Pop.

El considera ca lucrurile s-au precipitat la Baita din partea uneia dintre firmele private, in conditiile in care, in 27 august, a fost depus la DNA un raport al Corpului de Control al ministrului Economiei, ”privind anumite nereguli inregistrate in cazul unor vanzari de active si drepturi de licenta de la firma de stat catre o firma privata”.

”Minerii isi doresc un singur lucru, sa munceasca. In subteran sunt blocati angajati de la o firma de stat si una privata, clar ca pe linia firmei de stat lucrurile se rezolva marti, iar acesti angajati de la Baita SA nu mai au motive de protest. De cealalta parte, cine are dreptul sa lucreze mai departe sunt chestiuni care trebuie reglementate de ANRM, dupa care, daca se rezolva marti, minerii nu mai au motive sa protesteze. Au contracte de onorat si eu ma bazez pe constiinta fiecaruia. Sunt optimist ca lucrurile se rezolva marti”, a mentionat ministrul delegat pentru Dialog Social.

Acesta s-a declarat dezamagit ca mai multi reprezentanti ai PNL ar fi incercat sa politizeze protestul minerilor de la Baita. Marti, la Mina Baita, sunt blocati in subteran 55 de angajati de la societatea de stat Baita SA si de la firma privata African Consolidated Resources, iar alte 60 de persoane de la alta firma privata, Baita Bihor SA, protesteaza la suprafata.

Dintre persoanele care protesteaza la suprafata, 15 au intrat in greva foamei, fiind monitorizate continuu de catre un echipaj al Serviciului Judetean de Ambulanta (SAJ) Bihor. Directorul Serviciului Judetean de Ambulanta (SAJ) Bihor, Gheorghe Pintea, a declarat, marti, ca trei dintre grevistii foamei aveau tensiune crescuta. ”Sunt 15 mineri de la Baita in greva foamei, din care 14 barbati si o femeie, care se afla la suprafata. In subteran sunt 55 de persoane iar la suprafata sunt 60. Dintre cei 15 grevisti ai foamei, trei aveau tensiunea crescuta, dar nu sunt probleme. Au si glicemia stabila. La fata locului este asigurata monitorizare non-stop, avem un echipaj de ambulanta complet”, a spus Pintea.

Protestul de la Mina Baita a fost declansat in urma cu sapte zile, in 25 august, minerii fiind nemultumiti ca ANRM a refuzat sa elibereze o licenta de exploatare a calcarului, in baza careia oamenii sa poata lucra.



Citeste si