Mai multe organizatii ale romilor din Transilvania atrag atentia autoritatilor ungare si romane ca etnicii romi profita de situatia refugiatilor din Ungaria si ii ajuta sa ajunga in Germania, contra unor sume de bani, imbracandu-i in haine traditionale tiganesti, pentru a deruta Politia ungara.

Presedintele Asociatiei Roma Umanitate Cluj-Napoca, Aurel Pascu, a declarat ca a semnalat public aceasta situatie deoarece nu doreste ca Romania sa fie, din nou, "catalogata in mod negativ din partea forurilor europene in ceea ce priveste integrarea romilor", scrie Mediafax.

"Mai multe organizatii ale romilor din Transilvania atrag atentia autoritatilor maghiare si romane asupra unor fapte care se petrec in cazul refugiatilor aflati pe teritoriul Ungariei. Unele persoane refugiate arabe sunt ajutate sa ajunga in Austria si Germania de catre romi din Romania, in schimbul unor sume mari de euro, iar pentru a deruta Politia ungara acestea sunt imbracate in haine traditionale tiganesti. Semnalam public situatia autoritatile ungare si romane pentru a lua masuri adecvate in aceste cazuri pe care le consideram infractiuni, deoarece nu dorim ca Romania sa fie, din nou, catalogata in mod negativ din partea forurilor europene in ceea ce priveste integrarea romilor", a spus Pascu.

Potrivit acestuia, mai multe persoane de etnie roma din Romania, chiar din judetul Cluj, trec cu autoturismele granita in Ungaria si racoleaza refugiati arabi din Budapesta pe care ii imbraca in haine traditionale tiganesti si ii duc pana la Viena sau la Passau, in Germania.

"Sunt masini cu numere de Romania, iar pasagerii par toti romi, iar politistii unguri sau austrieci ii lasa sa treaca fara probleme. Romii care profita de pe urma refugiatilor incaseaza cam 1.500 de euro de la o persoana refugiata. Pentru copii nu se percepe niciun ban. Printre cetatenii romani care sunt arestati in prezent in Ungaria pentru trafic de fiinte umane sunt si unii de etnie roma”, a subliniat Aurel Pascu.

Citeste si:
Dancila a incurcat numele lui Ludovic Orban cu cel al lui Viktor Orban
O noua gafa a Vioricai...

Acesta a sustinut ca liderii adevarati ai romilor nu trebuie sa scoata in fata doar lucrurile pozitive din cadrul etniei, ci si aspectele negative pentru ca, prin aducerea lor la cunostinta opiniei publice, astfel de cazuri sa fie stopate.

"Numai asa comunitatea romilor din Romania poate face pasi repezi spre o integrare sociala in societate", a mentionat presedintele Asociatiei Roma Umanitate.

El a adaugat ca vorbeste si in numele altor asociatii rome, precum Gipsy Media, Asociatia Romilor din Transilvania, Centrul Crestin al Romilor din Transilvania, Organizatia Etnica a Romilor din Romania, Uniunea Romilor din Transilvania.

Citeste si:
Ungaria ameninta sa blocheze bugetul UE pentru 2021-2027. Afla motivul
Ungaria ameninta sa blocheze...

Sursa foto: Refugiati/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Olt: O fata de 13 ani care i-a transmis mamei sale ca nu vine acasa