Romanii care locuiesc in mediul rural si nu au loc de munca au avut sansa sa participe la cursuri de formare, consultanta si certificare a competentelor, prin intermediul unui program finantat din bani europeni. Peste 100 de persoane au reusit sa se angajeze, iar cinci si-au deschis o afacere.

Programul Rural Force se desfasoara intre aprilie 2014 si septembrie 2015 si valoreaza 6,36 milioane de lei, bani proveniti prin Fondul Social European. Din aceasta suma, 5% reprezinta contributia fiecarui partener inscris in proiect (SC MPA SRL Sibiu, Asociatia Euroed, Asociatia Capitalului Uman, Asociatia Inceptus Romania si BPI SRL Italia).

Proiectul a vizat 940 de persoane din judetele Ilfov, Covasna, Brasov, Sibiu, Alba, Mures, Harghita, Cluj, Bistrita Nasaud, Maramures, Salaj, Satu Mare si Bihor. Conditia pentru cei care au vrut sa se inscrie trebuiau sa se afle in cautarea unui loc de munca, sa fie inactivi sau implicati in agricultura de subzistenta. La aceste cursuri s-au putut inscrie persoane care au implinit 18 ani si care au absolvit cel putin 10 clase.

In cadrul proiectului au fost organizate cursuri de competente antreprenoriale (240 de participanti), cursuri de competente informatice (112 participanti), cursuri de limba engleza (60 de participanti).

De asemenea, 440 de persoane au reusit sa isi certifice competentele in domeniile in care activau.

Mai mult, un numar de circa 140 de persoane au beneficiat de servicii de plasare de personal si si-au gasit un loc de munca.

"In mediul rural nu sunt foarte multe firme in care ii puteam angaja, insa le-am gasit de munca in special ca lucratori in domeniul comertului, in industria lemnului, in domeniul constructiilor", au declarat pentru wall-street.ro reprezentantii Asociatiei Euroed, care au reusit sa angajeze 44 de oameni.

La mare cautare au fost dulgherii, tamplarii, parchetarii, electricienii, constructorii si instalatorii.

"Am gasit locuri de munca atat pentru persoanele tinere, dar in special pentru oameni de 40-45 de ani, chiar si mai mult", au aratat cei din Asociatia Euroed.

Antreprenoriat in mediu rural

Tot in cadrul proiectului, un numar de 20 de persoane au beneficiat de consultanta si asistenta pentru inceperea unui activitati independente sau pentru initierea unei afaceri proprii.

Din acestia, cinci persoane si-au deschis un business propriu, intre care doua afaceri in comert, una in constructii si un coafor.

Sursa foto: angajare, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri