MAI precizeaza, intr-un comunicat transmis marti, ca, la Consiliul extraordinar JAI, vicepremierul Gabriel Oprea a votat impotriva proiectului deciziei de aplicare a cotelor obligatorii, reiterand pozitia de principiu conform careia Romania nu sustine relocarea de refugiati pe baze obligatorii, conform Mediafax.

Potrivit sursei citate, vicepremierul Gabriel Oprea a prezentat marti in Consiliul extraordinar JAI mandatul incredintat de presedintele Klaus Iohannis si de premierul Victor Ponta.

Romania vrea doar 1.785 de refugiati

"Vicepremierul Gabriel Oprea a transmis ministrilor de interne europeni si reprezentantilor Comisiei Europene faptul ca Romania este solidara cu statele membre afectate de un aflux foarte mare de refugiati si tocmai de aceea, inca de la primele dezbateri pe tema solidaritatii si responsabilitatii, Guvernul Romaniei si-a manifestat disponibilitatea si a decis preluarea prin relocare a unui numar de 1705 refugiati din Italia si Grecia si 80 refugiati din afara Uniunii Europene (in total 1785 refugiati)", se mentioneaza in comunicat.

In interventia sa, ministrul de Interne a sustinut ca Romania isi mentine punctul de vedere conform caruia mecanismul de relocare interna a refugiatilor trebuie sa aiba un caracter voluntar, fapt pentru care va vota impotriva impunerii unor cote obligatorii.

"Romania sustine eforturile vizand identificarea unor solutii viabile si durabile in gestionarea fenomenului migratiei cu care se confrunta Uniunea Europeana si reitereaza angajamentul fata de principiul solidaritatii. Reamintind Concluziile Consiliului European din 25-26 iunie 2015, prin care statele membre si-au manifestat solidaritatea fata de persoanele aflate in nevoie de protectie internationala, pe baza principiului voluntariatului, Romania considera ca impunerea unor cote obligatorii nu reprezinta o solutie viabila la problema refugiatilor. Sunt tratate, astfel, doar simptomele imediate si nu cauzele fenomenului. O provocare de asemenea anvergura nu poate fi rezolvata prin impunerea unui sistem automat de redistribuire a imigrantilor. Este absolut necesar sa se tina seama de specificitatile fiecarui stat membru si de capacitatea sa efectiva de primire si integrare a imigrantilor", a afirmat vicepremierul Gabriel Oprea in interventia sa din cadrul Consiliului JAI, potrivit comunicatului.

Romania trebuie sa primeasca 4.837

Romania, Cehia, Slovacia si Ungaria au votat, in Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne, impotriva sistemului de relocare a imigrantilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobata, anunta surse citate de BBC News online.

Ministrii de Interne ai statelor UE au aprobat, in reuniunea de marti, sistemul propus de Comisia Europeana privind distribuirea a inca 120.000 de refugiati, anunta presedintia luxemburgheza a Consiliului UE. "Reprezentantii statelor UE au aprobat marti, la Bruxelles, cu o larga majoritate, o decizie de relocare a inca 120.000 de refugiati", anunta presedintia luxemburgheza a Consiliului Uniunii Europene.
Conform celei mai recente forme a proiectului de acord discutat luni de ambasadorii statelor UE, tot in Consiliul JAI, Romania ar urma sa primeasca 2.475 de refugiati din cei 120.000 si 2.362 din cei 40.000, adica un total de 4.837.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri