Sase dintre cei 24 de pacienti internati la Spitalul Universitar din Bucuresti sunt in stare foarte grava, a declarat managerul unitatii medicale, Catalin Carstoiu, care a precizat ca o singura persoana are o evolutie buna si a fost detubata, insa a ramas in continuare la terapie intensiva.

”Noi am avut 25 de pacienti, iar din acestia o persoana a decedat la venire, in Unitatea de Primiri Urgente. Din cei care au ramas in spital, opt sunt in sectia de chirurgie plastica si sunt stabili, fiind posibil ca o persoana din acestea opt sa plece acasa in cursul zilei de astazi. In UPU sunt sase persoane internate, iar una dintre ele s-ar putea sa necesite transfer in sectia de terapie intensiva, nu pleaca nimeni acasa, nici vorba. La terapie intensiva sunt zece pacienti intubati, din care o singura persoana are o evolutie buna si a fost detubata, dar a ramas in continuare la terapie intensiva, iar din cei noua ramasi sase au o stare foarte grava, iar trei sunt grav, dar stabili. Facem tot posibilul sa acordam si sprijin psihologic atat pacientilor cat si rudelor”, a spus managerul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, Catalin Carstoiu, potrivit Mediafax.

El a mai spus ca toti pacienti au fost identificati, printre acestia numarandu-se si un cetatean strain - un german. ”Au si venit rudele domnului. Noi le-am asigurat rudelor posibilitatea de a-i vedea chiar de aseara. I-au vazut, dar in ritmul si in regulile unei sectii de terapie intensiva. Nu ne-am mai confruntat cu un astfel de eveniment, pentru ca pana la urma si pentru noi e un efort, sunt pacienti foarte gravi si cu un profil patologic pe care in general nu-l tratam noi”, a afirmat Carstoiu.

Managerul Spitalului Universitar a mai spus ca Centrul de donare de la unitatea medicala este conceput sa asigure 30 de donatori pe zi, iar in momentul de fata acolo sunt 140 de persoane inscrise pe o lista. ”Avem necesarul de sange. Rugamintea este sa asiguram o donare progresiva, pentru ca nu se pot realiza acte de donare simultan, e un singur punct de donare. Le multumesc mult celor care o fac. Vor sa vina si studenti de la Politehnica, am vorbit cu domnul rector cu doamna profesor Andronescu, vor veni si jandarmi”, a precizat medicul.

El le-a multumit tuturor clolegilor sai care au venit la spital ”fara sa-i cheme cineva, din proprie initiativa”, pentru a acorda ajutor in cazul ranitilor. ”Au venit azi noapte si stau si acum in spital”, a spus Carstoiu. Ultimul bilant al incendiului de vineri seara din Club Colectiv arata 27 de persoane decedate si alte 146 de persoane internate la acest moment la spitalele din Capitala, a anuntat, sambata dimineata, secretarul de stat Raed Arafat, precizand ca 17 dintre decedati nu au fost identificati.

Potrivit datelor prezentate de Arafat, la Spitalul Floreasca au ramas internati 15 din cei 57 de raniti care au ajuns acolo in urma incendiului - 17 au fost transferati la alte spitale, iar 25 au fost trimisi acasa. La Spitalul Universitar, au ajuns 25 de victime, dintre care una a decedat, iar 24 au ramas internate, in timp ce la Spitalul de Arsi au ajuns 29 de raniti, dintre care 27 au ramas internati, iar doi au fost trimisi acasa. La Spitalul Elias, in urma incendiului din club au ajuns patru persoane, iar la acest moment sunt internate 16, in conditiile in care au fost adusi la aceasta unitate medicala raniti din alte spitale.

La Spitalul Pantelimon au ajuns sapte victime, dintre care sase au ramas internate, la Spitalul Sfantul Ioan au ajuns noua raniti, dintre care opt au ramas internati, in timpm ce la Spitalul Militar au fost adusi 15 oameni, iar 12 dintre ei au ramas internati. La Spitalul Bagdasar la acest moment sunt internate 25 de victime, din tot atatea cate au fost aduse. La Spitalul Coltea, in urma incendiului au ajuns opt persoane, dintre care una a fost externata, iar celelalte sapte au primit prim-ajutor, apoi au fost transferate la alte spitale pentru ca nu exista chirurg de chirurgie plastica.

La Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", la acest moment sunt internati patru minori - doi au ajuns initial, iar ceilalti doi au fost transferati de la Spitalul Floreasca, in timp ce la Spitalul pentru Copii "Marie Curie" au fost adusi trei copii, dintre care unul a fost externat, iar ceilalti doi au ramas spitalizati. De asemenea, la Spitalul "Agripa Ionescu" al SRI sunt internate patru persoane, care au fost tranferate acolo de la alte unitati, iar la Spitalul Gerota al MAI sunt trei raniti internati. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, sambata, la Palatul Victoria, ca prima ambulanta a ajuns la clubul Colectiv din Bucuresti dupa 11 minute de la primul apel efectuat la numarul de urgenta 112 la ora 22.32.

"Apelul a intrat la 22.32, au fost mobilizate primele forte si au inceput deplasarea catre locul incendiului, sosind acolo la 22.43. Deci, de la primirea primului apel la 112 pana la sosirea la fata locului au fost 11 minute", a spus Arafat. El a precizat ca dupa constatarea situatiei a fost solicitata declansarea planului rosu: "Este planul pe care il declansam automat cand vedem ca avem un numar mare de victime la fata locului si unde este necesara mobilizarea unui numar mare de echipaje si inclusiv a unor echipaje suplimentare speciale pentru interventie la dezastre sau accidente colective".

Vineri seara, clubul gazduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album - "Mantras of war". Intrarea la acest concert a fost libera, iar accesul in club s-a facut incepand cu ora 20.30. Martori aflati in club au declarat ca incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stalp al cladirii aprinzandu-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucati din plafon, care era capitonat si el cu burete fonic, s-au desprins si au cazut peste oameni. Potrivit celor aflati la spectacol, un agent de paza a luat un stingator de incendii, insa nu a apucat sa intervina inainte ca focul sa ajunga la tavan si sa se extinda cu repeziciune.

In momentul cand tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panica si s-au imbulzit spre iesire, creandu-se busculada, deoarece doar una dintre usile de la intrare s-a deschis de la declansarea incendiului. Ulterior, si cea de-a doua usa a fost deschisa, lumea a navalit afara, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau in stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat ca un fum greu, innecacios, se adunase in club, acesta "iesind in valuri" pe usa de la intrare.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri