Potrivit datelor colectate de Centrul de Resurse Juridice, in perioada cuprinsa intre septembrie 2017 – septembrie 2018 au decedat 1447 persoane cu dizabilitati, institutionalizate: 968 in centre de tip rezidential si 479 in spitale si sectii de psihiatrie.

In anul 2004, intr-un interval de 3 saptamani, la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare din judetul Dolj au decedat 18 pacienti. Principalele cauze ale deceselor au fost casexia si hipotermia. Guvernul Romaniei de la acel moment si-a asumat reforma in domeniul sanatatii mentale in Romania. Cu toate acestea, in august 2019, 5 oameni au decedat si alti 8 au fost raniti in Spitalul de Psihiatrie Sapoca.

"Intre aceste doua repere, alte multe mii de persoane cu afectiuni sau dizabilitati psihice, psihosociale sau intelectuale si-au gasit sfarsitul in institutii de asistenta medicala psihiatrica sau protectie sociala din Romania. In toata aceasta perioada de timp, numeroasele guverne care s-au succedat au avut la dispozitie informatii despre abuzurile, dramele si decesele din spitalele/sectiile de psihiatrie si centrele rezidentiale unde locuiesc persoane cu afectiuni sau dizabilitati psihice, psihosociale si/sau intelectuale", se arata in raportul Centrului de Resurse Juridice.

Potrivit datelor solicitate de Centrul de Resurse Juridice, in Romania mor anual peste 1500 de persoane cu dizabilitati psihosociale aflate in institutiile publice de sanatate mintala si protectie a persoanelor cu dizabilitati. Dintre acestea, aproximativ 500 au decedat in spitale si sectii de psihiatrie in perioada cuprinsa intre septembrie 2017 si septembrie 2018. Cu toate acestea, informatii despre cauzele si numarul deceselor nu exista la nivelul Ministerului Sanatatii.

Vezi mai jos harta deceselor in spitalele de psihiatrie din Romania

Potrivit hartii, cele mai multe persoane decedate in centrele de plasament si centrele de protectie a persoanelor cu dizabilitati sunt in judetele:

  • Cluj - Numar total de decese din randul persoanelor cu dizabilitati institutionalizate: 42
  • Constanta - Numar total de decese din randul persoanelor cu dizabilitati institutionalizate: 52
  • Mures - Numar total de decese din randul persoanelor cu dizabilitati institutionalizate: 80
  • Prahova - Numar total de decese din randul persoanelor cu dizabilitati institutionalizate: 53
  • Tulcea - Numar total de decese din randul persoanelor cu dizabilitati institutionalizate: 44

Cu privire la decesele din spitalele de psihiatrie din Romania, cele mai multe au fost in judete precum Bihor (34), Mures (34), Sibiu (33), Timis (58).

Potrivit datelor colectate de CRJ, in Buzau a existat un caz de asfixie mecanica (spanzurare -1 adult/45 ani) - notificat la parchet si politie. De asemenea, este mentionat, in judetul Constanta, cazul unui copil de 2 ani si 11 luni, plasat in asistenta maternala, care a decedat in urma obstructiei cailor respiratorii cu un corp strain (bob de porumb).

In ceea ce priveste judetul Mures, judet cu un grad mare de decese pe ambele linii, au existat situatii de traumatism prin lovitura de cal (1 caz); enfizem pulmonar + otita supurata (1 caz); Soc septico-toxic peritonita stercorala (1 caz); fibroza pulmonara post TBC (1 caz); casexie (4 cazuri), escare de decubit (4 cazuri); gangrena uscator haluce dr. (1 caz).

64 de persoane au fost internate nevoluntar la Spitalul Sapoca

In perioada de timp vizata, la Spitalul de Psihiatrie Sapoca si pentru masuri de siguranta au decedat 17 persoane, printre care si 1 barbat in varsta de 45 de ani (asfixie mecanica produsa prin spanzurare).

64 de persoane au fost internate nevoluntar; dintre acestea, doar 14 au fost confirmate de o instanta de judecata, pentru ceilalti spitalul de psihiatrie considerand ca „nu este cazul” sa sesizeze internarea nevoluntara, obligatie prevazuta de legea sanatatii mintale; intr-un singur caz a fost exercitat recursul impotriva hotararii de internare nevoluntara, pacientul in varsta de 31 de ani fiind internat de 1270 zile la momentul colectarii datelor.

De asemenea, in Spitalul de Psihiatrie Sapoca se aflau - la momentul colectarii datelor - 259 de „cazuri sociale”, pacienti pentru care este necesara identificarea unei masuri de ocrotire in familie sau in comunitate, insa in lipsa acesteia raman internati pe o perioada nelimitata in spitalul de psihiatrie. Dintre acestia, 81 erau internati in Spitalul de Psihiatrie Sapoca de peste 10 ani.

Spitalul a sesizat Directiile de Asistenta Sociala si Protectia Copilului doar pentru 159 dintre ei, in vederea gasirii unor solutii, insa deseori acestea au raspuns ca nu au servicii comunitare, ca centrele rezidentiale functioneaza la capacitate maxima sau ca ar fi indicat ca persoanele sa ramana internate pe perioade cat mai indelungate, sau au refuzat sa transmit un raspuns.

Ce ramane de facut pentru statul roman?

Comitetul Natiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati a recomandat tarilor deja supuse evaluarii sa furnizeze date dezagregate privind cauzele si decesele persoanelor cu dizabilitati institutionalizate, si date cu privire la numarul de anchete initiate privind decesul copiilor sau adultilor cu dizabilitati intelectuale si psihosociale cauzate de neglijenta medicala. Romania insasi a ratificat Conventia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati prin Legea nr. 221/2010, asumandu-si obligatia de a colecta date statistice si de cercetare, pentru a avea posibilitatea sa formuleze si sa implementeze politici privind drepturile persoanelor cu dizabilitati pe baza acestora.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri