Mai multi experti ai Centrului de Resurse Juridice au intocmit in 2017 un raport in urma unei monitorizari la Spitalul Sapoca – Ojasca, aratand problemele cu care se confrunta institutia. In urma vizitei pacientii au sustinut ca erau batuti de supraveghetori si infirmieri „cu matura, cu ce nimeresc”, impinsi si legati de pat. La finalul raportului, CRJ a recomandat o "reconsiderare atitudinala". "Aspectele generale care au putut fi totusi observate si consemnate permit formularea de suspiciuni rezonabile cu privire la respectarea, respectiv incalcarea unor drepturi ale paicentilor internati la SPMS Sapoca, sectia Ojasca", au concluzionat specialistii.

Un raport din 2017 arata ca problemele de la Spitalul Sapoca – Ojasca erau cunoscute de mai bine de 2 ani. Acestea au fost descoperite de expertii de la Centrul de Resurse Juridice, in urma unei vizite de monitorizare.

"In general conditiile de viata – cazare hrana – sunt bune desi nu sunt uniforme, nu toate saloanele au aceleasi standarde [...] unele pavilioane dispun de w.c.-uri de tip ”turcesc”, sunt insalubre, cu usi sau ferestre defecte, cu scari placate cu gresie (sparta pe alocuri) care, atunci cand ploua sau este gheata, sunt foarte alunecoase si, deci, periculoase, mai ales pentru persoane varstnice, greu deplasabile si/sau care se afla sub influenta medicatiei psihotrope", se precizeaza in raportul intocmit in 2017. De asemenea, specialistii scriu ca angajatii spitalului nu cunosc criteriile dupa care se face repartizarea pacientilor in cladiri, pavilioane, saloane, sectii.

In raportul intocmit de expertii CRJ este consemnat faptul ca in spitalul de psihiatrie Sapoca - Ojasca a avut loc o serie de evenimente de o gravitate extrema. Acestia au mai precizat in raportul intocmit in urma verificarilor dispuse la spitalul de psihiatrie Sapoca- Ojasca ca alte aspecte penale vizeaza acuzatii ale pacientilor cu privire la legarea, bataia si alte tipuri de agresiuni indreptate asupra lor de catre personalul unitatii medicale.

„Pe parcursul vizitei am fost abordati de cativa pacienti care au reclamat legari, agresiuni fizice, lipsa accesului la haine groase iarna, altele (…) La o discutie cu 3 pacienti, acestia povestesc despre bataile pe care le primesc de la supraveghetori/ infirmieri. Pacientii declara ca sunt batuti (”cu matura, cu ce nimeresc”), impinsi si legati de pat, legarea fiind o masura dispusa de medicii psihiatri, in special daca nu mai sunt locuri la izolator”, se arata in raportul CRJ.

De asemenea, potrivit datelor din raport, pacientii mai relatau si faptul ca infirmierele furau mancare de la cantina. Intrebati daca au spus cuiva ca sunt batuti, pacientii au afirmat faptul ca nimeni nu ia nicio masura si ca le este teama de medici, pentru ca ii leaga, se mai arata in raport.

Situatii de autoagresiune, prin "taierea gatului"

Expertii au precizat faptul ca „relativ recent” fata de momentul vizitei lor in unitatea medicala au avut loc si cateva situatii de autoagresiune, prin „taierea gatului”, in cazul a doi pacienti internati acolo.

„Ambele persoane au fost transportate de urgenta la UPU. Unul dintre pacienti a fost salvat, insa celalalt pacient, desi a fost salvat la nivel UPU, nu a mai revenit la SPMS, evolutia ulterioara fiind nefavorabila, pacientul decedand in cele din urma”, se arata in raportul realizat de expertii CRJ, noteaza Hotnews.ro.

In acelasi document este consemnata si situatia unui barbat, gasit la izolator, in regim de izolare. Din sumarul situatiei domnului numit in continuare in raport „C.P”, reiese faptul ca acesta era coerent, calm, constient de situatia in care se afla. El a fost izolat dupa ce a spart mai multe geamuri in spital, dar si vitrina magazinului din curtea spitalului, ca urmare a unor halucinatii pe care le-a dezvoltat, se arata in raport.

Expertii CRJ au precizat in documentul intocmit de ei si faptul ca initial, registrul de sesizari si reclamatii al spitalului nu a fost gasit, personalul spitalului declarand ca registrul a disparut in acea zi, el fiind de regula atezat la intrare. In cele din urma, registrul a fost gasit si adus pentru consultare. Pe masura ce expertii au parcurs registrul, au remarcat o serie de sesizari, in special ale unei paciente, care mentiona conflicte cu alti pacienti sau medici.

O alta neregula gasita intr-unul dintre pavilioanele sectiei Ojasca viza faptul ca pacientii purtau aceeasi vestimentatie treninguri, in timp ce in alte alte sectii/saloane pacientii purtau acelasi tip de haine, insa de culori diferite. Personalul spitalului le-a explicat expertilor faptul ca in spitalul de psihiatrie folosesc un cod de culori pentru a face distinctia intre pacientii de la diferite sectii.

„Astfel, intr-o anumita subsectie, intr-un anumit pavilion, toti pacientii sunt imbracati la fel. Am observat pacienti care aveau treninguri pe ale caror bluze, pe spate, este inscriptionat mare, vizibil, ”PACIENT”. Consideram ca lipsa elementelor de personalizare si individualizare vestimentara si, in general, a aspectului personal, a spatiului personal, afecteaza demnitatea acestor persoane si produce depersonalizare si dezumanizare, afectand si degradand suplimentar starea emotionala, spirtuala, cognitiva si morala”, precizeaza expertii CRJ in raportul intocmit in 2017.

La finalul raportului, "avand in vedere pozitionarea neclara si mai degraba refractara a conducerii spitalului" cu intentia de a obstructiona derularea vizitei, expertii CRJ au decis ca "cea mai importanta recomandare" este cea de reconsiderare atitudinala.

"Sunt necesare vizite ulterioare pentru a documenta coerent situatiile intalnite si descrise mai sus. Lipsa de acces la documente, imposibilitatea de a documenta cu atentie situatiile intalnite, interdictia de a discuta cu pacientii, imposibilitatea de a sincroniza, verifica si confrunta declaratii ale pacientilor cu cele ale personalului, toate acestea impun revizitarea unitatii", se precizeaza in raport.

De asemenea, toate aspectele generale care au putut fi observate si consemnate, permit formularea de suspiciuni rezonabile cu privire la respectarea, respectiv incalcarea unor drepturi ale paicentilor internati la SPMS Sapoca, sectia Ojasca.

Sursa foto: y sfam_photo

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri