Aproximativ 70% dintre protestatarii prezenti in Piata Universitatii nu pot desemna o persoana pentru a ocupa functia de prim-ministru, in timp ce din 30% dintre manifestantii care au raspuns afirmativ 14% l-ar propune pe Moise Guran, 11% pe Mugur Isarescu si 10% ar alege-o pe Monica Macovei, potrivit unui studiu realizat de studentii Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA).

Totodata, peste 80% dintre manifestanti considera ca problemele cu care se confrunta astazi Romania pot fi rezolvate de specialisti competenti provenind din mediul privat care sa inlocuiasca clasa politica actuala, cel mai des mentionat nume fiind acela al jurnalistului Moise Guran.

Studiul, realizat de o echipa de 16 studenti, a fost efectuat vineri, 06 noiembrie, pe un esantion de 300 de manifestanti, reprezentand 10% din persoanele prezente in acea seara in Piata Universitatii. In ceea ce priveste profilul demografic al participantilor la sondaj, 43% dintre acestia au varste curprinse intre 21 si 30 de ani, peste 50% au studii universitare, 75% sunt angajati, dintre care 65% in mediul privat.

Principala revendicare a protestatarilor din Piata Universitatii este combaterea coruptiei, alaturi de schimbarea clasei politice, a sistemului, a structurii parlamentare, dizolvarii acesteia si ridicarea imunitatii parlamentarilor.

Potrivit studiului, peste 60% din manifestanti mai participasera si la alte proteste sau miscari de strada pana la cel prezent. Tot peste 60% dintre protestatari aflasera de mitingul de la Piata Universitatii de pe retele sociale, cea mai utilizata in acest sens fiind reteaua Facebook. In ceea ce priveste orientarea politica, aproape 40% dintre respondenti nu se considera nici de stanga, nici de dreapta, in timp ce 30% dintre acestia se intitulau de dreapta.

In legatura cu demisiile primarului Cristian Popescu Piedone si cea a premierului Victor Ponta, peste 90% din respondenti sustin ca ar fi iesit in strada chiar daca acestia si-ar fi dat demisia imediat dupa incendiul din clubul Colectiv.

In ceea ce priveste numirea lui Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, in functia de premier interimar, 41% din protestatarii considera acesta alegere „nici buna, nici proasta”, in timp ce 20% dintre ei o considera foarte proasta.

34% dintre protestatari vad ca un lucru bun invitarea societatii civile la negocierile dintre presedintelele Iohannis si partidele politice, insa 17% dintre ei nu s-au simtit reprezentat de niciunul dintre participantii la negocieri. Totodata, peste 70% dintre acestia sustin ca vor sta in strada „oricat este necesar pentru schimbarea clasei politice”.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri