Razvan Sava a spus, la finalul sedintei Comitetului pentru Situatii de Urgenta, convocata de prefectul Paul Petrovan, ca firma constructoare nu are in acest moment o solutie pentru a rezolva problema din zona Eroilor, unde in 12 decembrie s-a surpat drumul din cauza lucrarilor de extindere a magistralei de metrou, scrie Mediafax.

"Expertii trebuie sa ne certifice solutia, deocamdata nu exista o solutie, ei spun ca injecteaza beton. Nu asta vrem sa stim noi, ci am vrea sa stim cand va fi pusa zona in siguranta", a afirmat primarul interimar al Capitalei.

Edilul a subliniat ca nu este de acord cu data stabilita de constructor pentru securizarea zonei, respectiv 22 martie 2016, adaugand ca este "dezastruoasa comunicarea cu firma constructoare".

"Pe 22 martie va fi pusa in siguranta zona, spune constructorul ca atunci se vor intoarce oamenii acasa (...) Nu sunt de acord cu data lansata de firma constructoare si o sa ne intalnim si cu expertii sa vedem ce spun", a mai spus Sava.

Primarul a mai spus ca este de neacceptat ce au comunicat reprezentantii firmei care se ocupa de lucrarile din zona Eroilor, respectiv ca vor ca angajatii lor sa aiba concediu de sarbatori.

"Le-am pus in vedere sa lucreze, ca este sambata, ca este duminica, ca sunt sarbatori. Va invit, cu aceasta ocazie, sa mergem pe 25 decembrie acolo sa vedem daca lucreaza sau daca si-au luat concediu, asa cum au spus", a mai spus Sava.

Edilul a adaugat ca, in urma surparii drumului din zona Eroilor, 14 persoane au fost evacuate, cu promisiunea ca se vor putea intoarce la casa lor in cel mult 30 de zile, insa noul termen lansat de constructor depaseste trei luni.

"Eu le-am impus data de 15 ianuarie. Persoanele care si-au parasit casa nu au nicio vina de ceea ce s-a intamplat si nu mi se pare normal sa stea pe drumuri. Daca securizarea zonei nu se va face pana la aceasta data, se vor aplica penalitati", a mai spus primarul interimar al Capitalei.

La sedinta Comitetului pentru Situatii de Urgenta au fost prezenti primarul Razvan Sava, prefectul Capitalei, Paul Petrovan, reprezentanti ai Metrorex, Apa Nova si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, precum si reprezentantii firmei constructoare.

Metrorex a aratat, intr-un comunicat de presa, ca in calitate de beneficiar al lucrarilor de metrou aferente Magistralei 5, monitorizeaza in permanenta, impreuna cu consultantul, situatia din teren, iar la intalnirea din 21 decembrie s-au stabilit mai multe masuri.

Citeste si:

Astfel, executantul trebuie sa intocmeasca si sa transmita un raport zilnic catre Metrorex si consultant cu privire la lucrarile de la statia Eroilor 2, iar toate masurile intreprinse sa fie comunicate si la Inspectoratul de Stat in Constructii.

"Executantul prezinta graficul de implementare, continand actiunile de intreprins pana la finalizarea lucrarilor de consolidare si punerea in siguranta a zonei si a imobilelor de la statia de metrou Eroilor 2, precum si reluarea ciculatiei in zona", potrivit masurilor stabilire.

In cadrul intalnirii a fost prezentat si un calendar de actiuni si au fost prezentate lucrarile deja efectuate si a celor care vor fi executate in perioada urmatoare, printre care consolidarea terenului din zona Eroilor, consolidare si punere in siguranta a canalului colector.

Antreprenorul a facut, in 15 decembrie, expertizarea cladirilor din zona Eroilor afectate de suprarea soselei, urmand ca, dupa stabilizarea tasarilor, determinata de consolidarea terenului, sa se faca o noua expertiza care sa stabileasca daca este necesara consolidarea acestora.

"In cazul in care se va concluziona necesitatea consolidarii, se va proiecta, verifica si viza de catre un expert tehnic atestat MLPAT, dupa care se va trece la executia lucrarilor", potrivit Meterorex.

In 12 decembrie, dupa surparea soselei, au fost evacuati 14 adulti si trei copii din imobilele afectate. Antreprenorul a asigurat cazarea, patru dintre cei evacuati fiind cazati la un hotel. Ceilalti locatari evacuati au refuzat cazarea la hotel si au mers la cunoscuti, a precizat sursa citata.

Metrorex a mai aratat ca, in prezent, situatia este stabila si nu au mai fost inregistrate tasari.
Problemele pe bulevardul Eroilor si pe bulevardul Eroilor Sanitari din Bucuresti au aparut pe 12 decembrie, cand terenul s-a surpat din cauza lucrarilor facute pentru extinderea magistralei de metrou, existand riscul de prabusire a soselei. Incidentul a fost semnalat de firma care face lucrari de modernizare si extindere la metrou, iar circulatia in zona - unde se afla mai multe vile - a fost inchisa.

Primaria Capitalei a anuntat, pe 13 decembrie, ca restrictiile de circulatie in zona Eroilor vor fi mentinute pentru cel putin 30 de zile si ca 14 locatari din zona Eroilor si-au parasit locuintele, intrucat exista "risc asupra structurii de rezistenta" a imobilului in care locuiesc.

Potrivit aceleiasi surse, costurile pentru refacerea infrastructurii, inclusiv a celei subterane, in zona Eroilor, vor fi decontate de constructor, asocierea Astaldi (Italia) - FCC Construccion (Spania) - Delta ACM (Romania) - AB Construct (Romania).

Sursa foto: Mediafax Foto