Tinerii romani traiesc in cele mai severe conditii din Uniunea Europeana, in contextul in care peste 30% dintre cei cu varste intre 15 si 29 de ani locuiesc in case prost iluminate, fara baie sau dus proprii si supraaglomerate, se arata in statisticile Eurostat.

Cand unei locuinte ii lipseste cel putin una dintre necesitatile de baza, cum ar fi lumina zilei, o baie/dus sau o toaleta, sau un acoperis adecvat si, in plus, locuinta este supraaglomerata, se considera ca persoanele care locuiesc in acea casa traiesc in conditii severe.

Astfel, tara noastra depaseste cu mult alte state din Uniunea Europeana, unde media numarului tinerilor care nu au conditii potrivite de locuit este de 7,7%, potrivit datelor disponibile pentru anul 2013.

In functie de distributia geografica, se observa diferente mari privind procentul tinerilor care locuiesc in case cu conditii severe in tarile membre UE, lucrurile stand cel mai grav in Romania (30,2%), in timp ce la polul opus de afla Finlanda (1,3%).

In afara de Romania, alte 10 state depasesc media UE, respectiv Ungaria, Letonia, Bulgaria, Italia, Polonia, Croatia, Lituania, Grecia, Slovenia si Portugalia.

Cele mai mici rate privind numarul populatiei tinere care locuieste in conditii severe se intalnesc in Malta (1,6%), Belgia (1,5%) si Finlanda (1,3%).

Supraaglomerarea

Supraaglomerarea este o problema care afecteaza un numar important dintre europeni, astfel ca peste un sfert (26,6%) dintre tinerii (15-29 ani) din Uniunea Europeana locuiau in 2013 in case supraaglomerate.

Unsprezece tari depasesc media Uniunii Europene, iar in Romania se intalneste cea mai mare rata a tinerilor care traiesc in gospodarii supraaglomerate (69,1%). La polul opus, cu conditii mult mai bune de trai, se afla tinerii din Belgia, unde doar 3% din populatia tanara locuieste in case aglomerate.

Sursa foto: Radu Bercan, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri