Numarul calatorilor cu autobuzele si tramvaiele RATB care si-au validat calatoria a scazut anul trecut pana la nivelul din 2012. In 2014, au fost inregistrate peste 65,1 milioane de validari la RATB, fata de 66,1 milioane in 2013.

Fata de 2014, scaderea este de aproape 8%. „In anul 2015, numarul calatoriilor validate in sistemul automat de taxare al RATB a fost de peste 60 de milioane, in conditiile in care calatorii care detin abonamente lunare (aproximativ 200.000) nu obisnuiau sa valideze cardul, deci nu este cunoscut numarul de calatorii efectuate de acestia”, a comunicat Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB).

RATB estimeaza ca, in medie, zilnic, pe langa cele 165.000 de calatorii validate, alte 1,1 milioane de calatorii sunt efectuate de catre abonati si alte categorii, care nu au in prezent obligatia de a valida vreun card. Asta, in timp ce vehiculele Regiei asigura circa doua milioane de calatorii pe zi.

Regia, aflata sub controlul Primariei Municipiului Bucuresti, spune ca, din cauza calatorilor care nu isi valideaza cardurile, nu poate stabili cu exactitate numarul oamenilor care circula cu autobuzele, troleibuzele si tramvaiele sale. Totodata, RATB nu stie nici cati calatori evazionisti circula in Capitala.

Cifre mai clare, bani mai multi

Incepand cu 15 februarie, RATB va aplica masuri prin care intentioneaza sa stabileasca, cu exactitate, si nu pe baza de estimari, numarul calatorilor care utilizeaza fiecare linie si mijloc de transport.

Citeste si:
Asociatia Locus, acord cu Primaria pentru a salva Baile Herculane
Asociatia Locus a ajuns la un...

„Astfel, in urma unei perioade de cercetare, in care calatorii se vor adapta, RATB spera sa poata reduce intervalul orar dintre doua vehicule consecutive si sa asigure o mai buna ritmicitate, creand un program de transport in functie de necesarul de calatori de pe fiecare linie, in diferitele zone ale Capitalei”, potrivit Regiei.

Aceasta masura face parte dintr-un pachet mai larg de reglemetari prin care RATB intentioneaza sa eficientizeze sistemul de transport si sa creasca nivelul calitatii serviciilor. Printre alte masuri imediate, RATB mentioneaza reinstruirea controlorilor, imbunatatirea regulamentului, a procedurii de control si intarirea colaborarii cu Politia Locala, Jandarmeria si cu municipalitatea.

Unul dintre scopurile incercarii RATB a-i convinge pe calatori sa isi valideze calatoriile este cresterea incasarilor, avand in vedere aproximativ 60% din banii regiei provin din cumpararea de abonamente lunare. RATB avea, la nivelul anului 2014, un parc format din aproape 500 tramvaie, 300 troleibuze si 1.100 de autobuze.

Citeste si:
Nicusor Dan, preferat de USR Bucuresti pentru Primaria Capitalei
Nicusor Dan, preferat de...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
De ce muncesc milenialii: ca sa-si achite facturile si sa calatoreasca