Acordarea si retragerea titlurilor de doctor vor fi in atributia universitatilor, Consiliul National de Atestare a Titlurilor va fi instanta de apel, iar ministrul nu va putea "ocoli" retragerea unui titlu, conform Hotararii de Guvern privind doctoratele, care a intrat, duminica, in dezbatere.

Hotararea de Guvern, care schimba regulille scolilor doctorale, prevede ca acordarea si retragerea titlurilor de doctor vor fi in atributiile institutiei organizatoare, adica a universitatilor, iar Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare va fi instanta de apel. De asemenea, ministrul a anuntat ca toate scolile doctorale vor trece in perioada imediat urmatoare printr-un proces de evaluare internationala, potrivit Mediafax.

„De acum inainte, acordarea si retragerea vor fi in atributia institutiei organizatoare de studii universitare de doctorat. Mecanismul propus este natural: cine organizeaza studiile doctorale isi asuma responsabilitatea privind calitatea si integritatea si ia decizia de acordare a titlului. Nu eram acum, aici, daca acest lucru era clar!”, a declarat ministrul Adrian Curaj. Totodata, ministrii Educatiei nu vor putea „ocoli” retragerea unui titlu de doctor odata ce rectorul universitatii in cauza a semnat decizia, care a fost avizata si de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

„Clarificarile actuale sunt foarte directe, solutia pe care o propunem este una aplicabila la absolut toate situatiile. Universitatea va analiza, rectorul va semna, va inainta la Consiliul National de Atestare a Titlurilor, iar acesta va aviza conform. Ministrul va emite, nu va putea sa ocoleasca pentru ca eu vreau ca ceea ce am propus sa treaca dincolo de mandatul meu”, a declarat ministrul Educatiei. Potrivit Hotararii de Guvern, in momentul finalizarii tezei de doctorat, rezumatul acesteia este publicat pe site-ul universitatii sau, dupa caz, al Academiei Romane si poate fi consultat public dupa emiterea dispozitiei de numire a comisiei de sustinere.

Teza in format tiparit poate fi consultata la biblioteca universitatii sau, dupa caz, a Academiei Romane cu cel putin 20 de zile inainte de data fixata pentru sustinerea publica. Daca doctorandul nu opteaza pentru publicarea distincta a tezei, forma digitala este facuta publica si va putea fi accesata liber pe platforma nationala dupa emiterea dispozitiei de acordare a titlului de doctor. Tezei i se va atribui o licenta de protectie a dreptului de autor. Daca doctorandul opteaza pentru publicarea distincta a tezei de doctorat, el primeste un termen de gratie de maximum trei ani pentru realizarea acestei publicari.

Dupa expirarea termenului de gratie, in cazul in care nu a fost primita la Institutia Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) nicio notificare cu privire la publicarea tezei, documentul in format digital devine liber accesibil pe platforma nationala cu atribuirea unei licente de protectie a dreptului de autor. Dupa publicarea tezei sau a unor capitole din aceasta, autorul are obligatia de a notifica Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat asupra acestui fapt si de a transmite indicatia bibliografica si un link la publicatie, care vor fi facute apoi publice pe platforma nationala. In plus, de acum incolo, tezele de doctorat vor fi trecute printr-un soft national antiplagiat, se mai arata in proiectul de hotarare.

In cazul in care, dupa acordarea titlului de doctor, se inregistreaza sesizari cu privire la incalcari ale eticii universitare in cadrul tezei de doctorat, acestea sunt analizate de comisia de etica a universitatii sau, dupa caz, a Academiei Romane, dar fara a depasi termenul maximum de 30 de zile.. In cazul in care petentul sau detinatorul titlului de doctor se considera nedreptatit, poate face contestatie la CNATDCU in termen de cel mult 10 zile de la notificare. Mai departe, consiliul poate apela la experti externi pentru a analiza teza de doctorat, iar rezultatul analizei trebuie trimis in maximum 45 de zile autorului contestatiei.

Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri