Pentru 2016, un proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei, institutia care controleaza mai multe firme din industria de aparare, stabileste ca numarul mediu maxim de salariati din acest sector va fi de 1.368, dintre care aproape 1.020 la Romarm.

Alte companii, precum Romaero sau Avioane Craiova, vor ramane cu cate 150 de salariati. IOR Bucuresti va avea 30 de persoane pe statul de plata, iar Santierul Naval Managalia si Uzina Mecanica Orastie vor avea cate 10 anajati.

In 2015, numarul mediu maxim de angajati din aceasta industrie a fost stabilit, prin hotarare de guvern, la 1.472, dupa ce in 2014 activau in sectorul de aparare 1.455 de oameni, cu 7% mai multi.

Citeste si:

„Din cauza lipsei de comenzi, situatia a devenit critica si in ceea ce priveste asigurarea potentialului logistic de aparare a tarii, cu implicatii negative asupra sigurantei si securitatii nationale”, spune Ministerul Economiei.

Bani mai multi pentru angajati mai putini

Chiar daca numarul angajatilor din aparare va ascadea, sumele necesare platii salariilor acestora vor creste. Pentru acest an, Ministerul Economiei a prevazut un buget de 40,5 milioane de lei pentru plata salariilor acestor anagajati, cu 3% mai mari fata de anul anterior.

„Sumele necesare asigurarii platilor salariale sunt prevazute in bugetul de stat pe anul 2016, prin bugetul Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri”, precizeaza institutia.

In 2015, fondurile necesare platii salariatilor din industria de aparare au fost in valoare de 39,3 milioane de lei.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro