Legea 15/2016 nu interzice fumatul de narghilea, daca aceasta nu se prepara cu produse din tutun, ci numai cu arome. Astfel ca proprietarii de cluburi, discoteci, restaurante-baruri, cazinouri si sali de jocuri au marit cererea de narghilele.

Controversata Lege antifumat (nr. 15/2016), care se va aplica incepand din 16 martie, interzice in mod expres consumul de „produse obtinute pe baza de tutun“ in spatiile publice, ca si fumatul de tigari electronice in transportul public de pasageri si la locurile de joaca pentru copii. Dar pufaitul de narghilea nu va fi interzis daca aceasta se prepara exclusiv cu arome (nu si cu tutun), si astfel s-a creat o oportunitate nesperata pe piata lulelelor, conform Adevarul Financiar.

Chiar initiatoarea Legii antifumat, Aurelia Cristea (deputat PSD de Cluj), recunoaste permisiunea consumului de narghilea fara tutun dupa intrarea in vigoare a normativului.

„In acest moment, produsul numit generic «narghilea» nu este definit in Legea 349/2002, nici chiar in varianta modificata sub forma legii 15/2016. In Legea 15/2016 se face o mentiune referitoare la tigara electronica, precizandu-se ca este interzisa in mijloacele de transport in comun. Legea face referire la produsele obtinute pe baza de tutun, deci narghileaua poate fi sau nu interzisa in masura in care foloseste produse pe baza de tutun. Pe de alta parte, recent a plecat de la Guvern normativul care ne va alinia la prevederile Directivei Europene privind tutunul, si acolo probabil ca narghileaua va fi definita mai clar. Deci, pe scurt, narghileaua nu este definita in Legea 15/2016, asa ca ar mai putea fi utilizata in spatiile publice doar daca acesti consumatori nu folosesc produse pe baza de tutun“, a declarat, pentru „Adevarul“, Aurelia Cristea.

Cititi articolul integral pe Adevarul Financiar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Bucuresti Mall-Vitan va aduce in cafenele meniuri pentru nevazatori
Setari Cookie-uri