Mihnea Motoc: Primele avioane F16 vor intra in dotarea armatei romane in luna septembrie

Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, a declarat, duminica, la Pro TV, ca primele avioane F16 care vor intra in dotarea armatei romane vor ajunge in Romania in luna septembrie, urmand sa devina operationale in anul 2017.

”De la anul vor fi primele aparate din Escadrila 1 operationale, le vom vedea cu inscriptionarea Fortele Aeriene Romane venind in Romania prima oara la sfarsitul lunii septembrie, anul acesta, deci vor intra in dotarea anul acesta in doua etape, dupa care operationarea lor este avuta in vedere pentru 2017”, a declarat, duminica, la Pro TV, ministrul Apararii, Mihnea Motoc.

El a precizat ca avioanele vor fi pilotate de piloti romani dupa ce vor fi intens pregatiti, potrivit News.ro. ”Primii vor incheia un ciclu extrem de intens de pregatire si formare. E vorba nu numai de piloti, ci si de intreg suportul tehnic de specialitate care concura la operarea unor aparate de sofisticarea F16. (...) Aceasta este si partea cea mai scumpa, partea de formare din tot ce inseamna pachetul F16”, a aratat ministrul Apararii.

Motoc a mai spus ca aceste aparate de zbor vor executa serviciul de lupta - Politie aeriana, complementand treptat misiunile care se executa la ora actuala cu Mig 21 Lancer. ”La ora actuala, suntem capabili cu aparatele de care dispunem sa acoperim intreg teritoriu national si sa gestionam orice posibila intrare neautorizata in spatiul nostru aerian, dar in chip gradual vor fi introduse la acest tip de serviciu-lupta aparate F16”, a mai spus Motoc.

Cele 12 avioane F16 din Portugalia, aflate in curs de achizitie, vor asigura politia aeriana a Romaniei si a spatiului balcanic de la sfarsitul acestui an. Ele ar putea fi utilizate aproximativ pana in 2020. Cele 12 avioane au fost modernizate la standardul MLU M5.2 si au costat 628 de milioane de euro. Pilotii si echipele tehnice deja au facut o parte dintre stagiile de pregatire in Portugalia astfel incat sa poata opera pe deplin noile capabilitati aeriene.

Citeste si:
Ministrul Apararii: Nu intentionez sa candidez la parlamentare
Mihnea Motoc: Nu intentionez...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri