Premierul Dacian Ciolos spune ca, daca nu se vor strange banii din subscriptia publica pentru ”Cumentenia Pamantului”, sculptura nu va intra in posesia statului roman pentru ca ”inseamna ca impreuna am decis sa renuntam la aceasta opera”, scrie Mediafax.

”Haideti sa fim clari: si cei 5 milioane de euro tot banii cetatenilor sunt. Cei 6 milioane de euro care ar veni in plus tot de la cetateni vin. Cred ca e important acest mesaj, ca e o achizitie asumata de statul roman si de poporul roman. Am vazut toate discutiile - «de ce sa dam atatia bani pe o piatra». Nu e vorba de o piatra, e o opera-cheie in viata artistica a lui Brancusi, e un unicat, nu a mai incercat alte versiuni. A realizat-o la un moment cheie, dupa ce a iesit din experienta cu Rodin si a inceput sa mearga spre esenta formelor. E o valoare simbolica, nu doar pentru ca e anul Brancusi, ci si pentru ca sunt putine opere de arta ale lui Brancusi ramase in tara”, a declarat premierul Dacian Ciolos, duminica, la Pro TV.

El a precizat ca sculptura va ramane in orice conditii in tara pentru ca este patrimoniu national. ”Dar cred ca una e sa fie la dispozitia statului, pusa intr-un muzeu, si alta e sa intre in sectorul privat. Faptul ca lansam aceasta subscriptie, o facem pentru ca am vrea sa ne asumam impreuna, statul impreuna cu societatea civila”, a ararat Ciolos.

Intrebat daca din subscriptia publica nu se vor aduna cei 6 milioane de lei de care mai este nevoie pe langa cei 5 milioane care vin din partea statului roman pentru cumpararea sculpturii, Ciolos a raspuns ca ”inseamna ca impreuna am decis sa renuntam la aceasta opera”.

Prim-ministul a adaugat ca lucrarea e a proprietarilor pana in momentul in care e platita, ea aflandu-se in momentul de fata la Muzeul Cotroceni, dar juridic e in proprietate privata.

”Va exista un precontract inainte de a lansa subscriptia publica, cu conditia foarte clara de achizitie. Va exista un document public pe care l-am cerut domnului ministru cu istoricul lucrarii, inclusiv juridic, o transparenta totala, ca sa eliminam orice suspiciune legata de alte interese. Vor exista foarte clar conditiile in care s-a negociat intre comisia de la Ministerul Culturii si proprietari”, a mai spsu Ciolos.

Opera ”Cumintenia Pamantului” a fost realizata in 1907. Lucrarea a fost expusa pentru prima data in 1910, la Bucuresti. Sculptura este clasata in categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural national.

Paula Ionescu si Irina Voicila, fiicele lui Gheorghe Romascu, au inceput demersul pentru recuperarea sculpturii de la stat, in 2001. Irina Voicila a decedat, iar mostenitoarea sa este Alina Serbanescu. Procesul dintre mostenitori si statul roman a durat din anul 2001 pana in 2010. Procesul de predare a operei a durat alti doi ani. In noiembrie 2012, lucrarea a fost mutata de la MNAR la Muzeul Cotroceni.

Sculptura a fost pusa in vanzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemptiune. Statul a facut mai multe oferte, cea mai recenta dintre ele la jumatatea acestei luni, cand proprietarii au acceptat suma de 11 milioane de euro. Din aceasta, Guvernul Romaniei va plati 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscriptie publica nationala, afirma ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Constantin Brancusi s-a nascut pe 19 februarie 1876, la Hobita, judetul Gorj. A absolvit, in 1902, Scoala de bellearte din Bucuresti, iar in 1906 si-a expus pentru prima data lucrarile la Societe Nationale des Beaux-Arts si la Salon d'Automne din Paris. In 1907, a fost prezentata prima versiune a "Sarutului", care a stat la baza lucrarii "Poarta Sarutului", care face parte din ansamblul de la Targu-Jiu, alaturi de "Coloana infinitului" si "Masa Tacerii".

Printre cele mai cunoscute opere ale sculptorului roman, decedat pe 16 martie 1957, la Paris, se afla "Rugaciunea", ”Cumintenia Pamantului” si "Domnisoara Pogany".

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri