O serie de amendamente legate de legea antifumat au fost admise de senatorii juristi, acestea elimina interdictia fumatului la terase, spatiul inchis fiind redenumit ca spatiu cu pereti de jur imprejur, in plus, fumatul fiind permis in camere special amenajate pentru acest lucru, si in care se pot consuma si bauturi.

Senatorii vor sa modifice Legea antifumat prin amendamente la proiectul de lege al Guvernului privind stabilirea conditiilor pentru fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun si a produselor conexe si de modificare a Legii nr.349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care pune in acord legislatia romaneasca cu prevederile europene, conform News.ro

Amendamentele au fost citite in Comisia juridica de catre senatorul PNL Steliana Miron, una dintre initiatorii acestor modificari la proiectul de lege. Alaturi de ea, textul a mai fost semnat de catre deputatii Daniel Fenechiu si Razvan Tanase.

Potrivit initiatorilor amendamentelor, ”fumatul va fi permis in camere special amenajate”, care sa serveasca exclusiv fumatului si activitatilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, bauturi calde sau bauturi racoritoare.

Parlamentarii vor sa modifice definitia spatiului public inchis. Astfel, spatiul public inchis este, potrivit amendamentului, ”orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este incadrat de pereti de jur imprejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu exceptia spatiilor cu detinatie locativa”.

Astfel, acestia vor sa se poata fuma si pe terase, eliminand interdictia de a se fuma in spatii care au acoperis si doi pereti, asa cum este prevazut in legea adoptata recent de Parlament si care a intrat in vigoare in 17 martie.

Parlamentarii dau o noua definitie si spatiului inchis de la locul de munca, respectiv ”spatiul care are un acoperis, plafon sau tavan, si care esgte incadrat de pereti, de jur imprrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat intr-un loc de munca, astfel cum este definit in legea securitatii si sanatatii in munca 319/2006, cu modificarile ulterioare”.

In plus, potrivit amendamentelor, fumatorii se pot constitui in asociatii sau cluburi de fumatori care pot amenaja spatii speciale destinate fumatului si activitatilor asociate fumatului.

Presedintele Comisiei juridice, Catalin Boboc, a precizat in cadrul dezbaterilor din comisie ca a primit foarte multe sesizari din partea cetatenilor si a fost ”bombardat” de e-mail-uri de la persoane nemultumite de prevederile restrictive ale Legii antifumat.

”Avem un talent romanesc: sau sa nu avem prevederi deloc, sau daca le avem sa le facem la maximul posibil, prevazut oriunde in lume. Suntem oamenii extremelor, sau e alb, sau e negru. Sa recunoastem ca uneori realitatea mai e si gri”, a spus Boboc, precizand ca legea
trebuie amendata astfel incat sa ”izvorasca din viata de zi cu zi”.

Boboc a mai aratat ca, prin definirea spatiului public, astazi, fumatul va fri interzis, in sezonul estival, pe terasele de la malul marii.
”Cred ca e cam mult”, a spus presedintele Comisiei juridice, care a atras atentia ca astfel este afectat si turismul.

Steliana Miron a prezentat o alta problema care s-a creat odata cu intrarea in vigoare a Legii antifumat.

”Am primi sesizari de la patronii de cluburi din Centrul Vechi. Pentru ca sunt obligati sa iasa afara sa fumeze, unii clienti nu isi mai achita nota de plata si pleaca fara sa plateasca consumatia. Spun ca ies la fumat si pleaca”, a spus Miron. Ea a mai aratat ca trebuie sa se tina cont de faptul ca in Romania sunt peste 5 milioane de fumatori.

Si senatorul PNL Cristian Bodea a intervenit in discutie: ”Nu sunt de acord cu aceasta lege tampita, nu sunt de acord sa interzicem total fumatul. Daca vrem sa ne sinucidem cu tigarile, ne sinucidem. Daca imi convine, stau langa un fumator, daca nu, plec de langa el”.

Bodea a venit si cu o propunere, sa se stabileasca, prin lege, ce localuri vor fi exclusiv pentru fumatori si care vor fi pentru nefumatori.
”Nu trebuie sa ne simtim vinovati ca modificam legea. Dupa corupti, acum au aparut fumatorii. E ca o anatema pusa acestora”, a spus Bodea.

Comisia juridica a dat un aviz favorabil pe proiectul de lege al Guvernului privind reglementarea fumatului. Amendamentele aduse de parlamentari Legii antifumat vor fi dezbatute in comisia economica, care trebuie sa elaboreze, impreuna cu Comisia de sanatate, un raport pe acest proiect de lege.

Sursa foto: underworld / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri