"Ziua Internationala a Romilor reprezinta si o oportunitate pentru a privi obiectiv realitatea existentei de zi de zi a acestei etnii. Calitatile, obiceiurile si mestesugurile prin care si-au castigat o identitate culturala aparte nu pot sa ascunda faptul ca romii sunt inca discriminati si compun comunitati dintre cele mai sarace si defavorizate", a afirmat presedintele, intr-un mesaj trasmis de Ziua Internationala a Romilor, conform Mediafax.

Iohannis subliniaza ca statul roman si societatea trebuie sa gaseasca solutii pentru "depasirea marginalizarii" si pentru integrarea comunitii rome. "In acelasi timp, educatia are o importanta fundamentala pentru implinirea personala, materiala si spirituala a celor care formeaza asemenea comunitati", spune presedintele in mesaj.

De asemenea, seful statului subliniaza ca pentru indeplinirea acestor obiective este necesar un angajament si un "moment de inspiratie" de Ziua Internationala a Romilor.

"In aceasta zi este potrivit sa elogiem personalitatile pe care le-a dat comunitatea roma, sa aducem un omagiu romilor care au pierit in cele doua razboaie mondiale ale secolului XX sau au fost victimele Holocaustului. Cu aceasta ocazie se cuvine sa readucem in atentie pericolul pe care continua sa-l reprezinte ignoranta, intoleranta, xenofobia si rasismul", arata presedintele.

Sursa foto: Mediafax Foto