Intrarea in Uniunea Europeana a permis inca din 2007 consumatorilor casnici sa isi schimbe furnizorul de energie, dar acest lucru nu a fost fezabil pana acum din cauza ca tarifele reglementate erau mult ma avantajoase decat ceea ce se putea obtine pe piata libera, conform Adevarul Financiar.

In ultima vreme, insa, tot mai multi jucatori au intrat agresiv pe aceasta piata si au inaintat consumatorilor oferte cu preturi mult mai mici decat ceea ce platesc acum, precum RCS&RDS sau Eva Energy. RCS ofera acum persoanelor fizice energie la 0,165 lei/kWh, fara TVA. Cine este abonat la serviciile de televiziune prin cablu si/sau internet fix primeste un pret si mai mic, de 0,155 lei/kWh. Iar cine este abonat la un astfel de serviciu, dar este si pensionar are o reducere si mai mare, pretul fiind de 0,145 lei/kWh.

Pretul pare mult mai avantajos decat pretul reglementat la care se obtine acum energie de la furnizorii traditionali, adica de la Enel, Electrica, CEZ si E.ON. Un calcul exact nu poate fi facut, deoarece depinde de tipul de abonament al fiecarui consumator, dar si din cauza ca furnizorii clasici nu specifica in factura cat este pretul energiei in sine si cat sunt tarifele de transport, distributie si furnizare.

Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.

Sursa foto: NuOilSuwannar / Shutterstock