Intr-un amplu mesaj publicat pe contul de Facebook, Vlad Alexandrescu si-a justiticat gestul in urmatorul mod:

”In fata rezistentei opace la schimbarea structurala pe care am incercat sa o initiez, sa o dezvolt si sa o pun in practica in institutiile de cultura din Romania, in fata ostilitatii nedezmintite a aparatului refractar la regandirea modalitatilor de functionare a institutiilor publice de cultura, a relatiei dintre sectorul independent si cel public, va prezint demisia mea”.

In continuare, ministrul face un bilant al activitatii sale la portofoliul Culturii:

” Punctual, am incercat o reorganizare a Institutului National al Patrimoniului si am cerut criterii precise care sa reglementeze restaurarea patrimoniului national, in situatia urgenta a deteriorarii lui accelerate. Am initiat grupul de lucru pentru redactarea Codului Patrimoniului. Am creat primul mecanism de finantare prin care Statul Roman poate cumpara opere de arta romaneasca de pe piata libera prin subscriptie publica, iar cea dintai operatiune din cadrul acestui mecanism este campania pentru achizitia lucrarii Cumintenia Pamantului a lui Constantin Brancusi. Am cerut refacerea dosarului pentru inscrierea ansamblului Brancusi de la Targu Jiu in patrimoniul UNESCO. Am dat expresie asteptarii a zeci de mii de romani, inscriind situl arheologic si natural de la Rosia Montana in Lista Indicativa UNESCO. Am intervenit direct in santiere, oprind distrugerea monumentelor istorice din Piata Romana din Bucuresti si din Parcul Romanescu din Craiova. Am creat cadrul strategic pentru transformarea muzeelor romanesti din institutii pasive, in institutii deschise publicului, participative”.

Totodata, Vlad Alexandrescu mentioneaza efortul de a scoate ”managementul institutiilor publice de cultura dintr-o stare anchilozata si letargica” si faptul ca si-a facut o prioritate din strategia culturala sectoriala si legitimarea unor politici culturale pe termen lung.

Ministrul demisionar al Culturii aminteste de echipa performanta pe care si-a creat-o: ”Am adus alaturi de mine oameni tineri, dinamici si persoane cu bogata expertiza profesionala, cu certitudinea ca echipa pe care am construit-o va pereniza, in domeniul public, dinamica reformei”.

Sursa foto: Mediafax Foto