Spitalele care au reziliat contractele cu Hexi Pharma pentru achizitia de dezinfectanti trebuie sa initieze proceduri de achizitie publica pentru atribuirea de noi contracte, insa, intrucat acestea dureaza de obicei 3 luni, pot recurge in aceasta perioada la o procedura de achizitie in regim de urgenta, prin negociere fara publicarea unui anunt de participare, potrivit Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP).

Durata medie de desfasurare pentru acest procedeu este de 3-5 zile de la initierea procedurii de negociere, pentru a face fata situatiei create, pana la finalizarea licitatiei deschise.

"Plecand de la ipoteza ca spitalele au reziliat contractele/acordurile-cadru prin care erau achizitionate dezinfectanti de la societatea HexiPharm, se desprinde concluzia ca aceste unitati au ramas in momentul de fata fara produsele dezinfectante necesare desfasurarii activitatii medicale zilnice", se arata intr-un comunicat al agentiei.

Spitalele au obligatia de a initia o procedura de achizitie publica pentru atribuirea unui nou contract de furnizarea de produse dezinfectante la standardele adecvate, astfel incat sa fie asigurata desfasurarea in bune conditii a activitatii medicale.

Tinand cont de faptul ca o procedura de licitatie deschisa pentru atribuirea unui contract de achizitie publica sau acord-cadru are o anumita durata de desfasurare (de regula 3 luni), stabilita de legislatia europeana si nationala in domeniu, spitalele, in calitate de autoritati contractante, au dreptul sa initieze, concomitent cu licitatia deschisa, o procedura de negociere fara publicare unui anunt de participare in vederea achizitionarii dezinfectantilor in regim de urgenta (durata medie de desfasurare fiind de 3-5 zile de la initierea procedurii de negociere) pentru a face fata situatiei create, pana la finalizarea licitatiei deschise.

Citeste si:
[FOTO] Palatul lui Sorin Ovidiu Vantu, scos la licitatie de ANAF
Palatul lui Sorin Ovidiu...

"Sublinem ca utilizarea procedurii de negociere fara publicarea unui anunt de participare reprezinta o solutie pentru a asigura aprovizionarea unitatilor spitalicesti care au reziliat contractele de furnizare cu produse dezinfectante, pe durata desfasurarii licitatiei deschise", mentioneaza Agentia Nationala pentru Achizitii Publice.

Scandalul Hexi Pharma - dezinfectanti diluati

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit dupa ce Gazeta Sporturilor si jurnalistul Catalin Tolontan au dezvaluit, bazandu-se pe declaratiile si pe documentele furnizate de fosti angajati ai firmei, ca dezinfectantii furnizati de aceasta spitalelor au concentratii de pana la zece ori mai mici decat cele inscrise pe eticheta.

De asemenea, jurnalistii au relatat ca patronul firmei, Dan Condrea, este actionar la o firma care asigura servicii de curatenie in spitale, aceasta avand acelasi administrator ca si Unilab, laboratorul unde ar trebui sa fie verificata calitatea dezinfectantilor. Analize facute in laboratorul de stat ICECHIM au aratat ca dezinfectantii livrati de Hexi Pharma au o concentratie de 10 ori mai mica decat cea din reteta.
In urma acestui scandal, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, si-a anuntat, luni, demisia.

Hexi Pharma si-a inaintat saptamana aceasta insolventa la Tribunalul Bucuresti. Persoane din companie au declarat faptul ca angajatii au fost informati ca isi vor pastra posturile doar pana la sfarsitul lunii mai, moment in care le vor fi incheiate contractele de munca.

Citeste si:
Record: Un ton rosu urias, vandut cu 1,8 MIL. dolari in Japonia
Un ton rosu urias a fost...

Sursa foto: sfam_photo/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Licitatia pentru 100 de tramvaie din Bucuresti, din nou suspendata