Comisia SRI anunta ca la nivelul SRI au fost si sunt in derulare mai multe cazuri de securitate nationala (operatiuni informative) in problematica infectiilor nosocomiale si intraspitalicesti, din care au rezultat date si informatii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania Hexi Pharma sau reprezentanti ai acesteia nu au constituit, in sine, “un caz de securitate nationala”, conform News.ro

<stire in curs de actualizare>

SRI a facut precizari, printr-un comunicat dat publicitatii, in baza controlului declansat:

Astfel, in comunicat se precizeaza ca, prin prisma obiectivelor nationale de securitate stabilite de Strategia Nationala de Aparare a Tarii, corelat cu Planul National de Prioritati Informative pe anul 2016, activitatea derulata de Serviciul Roman de Informatii are in vedere, printre alte obiective, si deficientele din sistemul national de sanatate (in cadrul unui obiectiv specific - prevenirea/contracararea afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii).

”Din aceasta perspectiva, precizam faptul ca problematica infectiilor nosocomiale a retinut atentia Serviciului Roman de Informatii in contextul investigarii unor deficiente sistemice in domeniul sanatatii care favorizau, alaturi de alte consecinte negative, si riscul producerii de astfel de infectii intraspitalicesti”, mentioneaza sursa citata.

SRI a obtinut si valorificat "un numar semnificativ de date si informatii"

Conform comunicatului, in activitatile de investigare a amenitarilor pe care le reprezinta infectiile nosocomiale, Serviciul Roman de Informatii a obtinut si valorificat ”un numar semnificativ de date si informatii” - asa cum rezulta din comunicatul de presa anterior al Comisiei, care sintetizeaza controlul efectuat pe problematica infectiilor intraspitalicesti/nosocomiale, in general, si pe cazul Hexi Pharma, in particular - inclusiv cu privire la ”activitati ilicite ale mai multor persoane fizice si entitati comerciale, printre care si firma Hexi Pharma, respectiv responsabili din cadrul acesteia”.

Datele care puneau in evidenta savarsirea unor fapte cu caracter penal au fost valorificate prin informarea organelor de urmarire penala.
Cu referire clara la solicitarea pe care Comisia a adresat-o Serviciului Roman de Informatii (in ce masura se poate integra cazul Hexi Pharma ca “un caz de securitate nationala”), din verificarile Comisiei a rezultat ca in prezent SRI este angajat, potrivit legislatiei in vigoare, in cooperarea cu organele de urmarire penala.

”Aceasta cooperare se realizeaza conform legislatiei in vigoare si cu respectarea conditionarilor impuse de Decizia 51/2016 a CCR. Pe de o parte, aceasta situatie exclude competenta Serviciului Roman de Informatii in implementarea masurilor autorizate de magistrati, in cadrul dosarului penal. Pe de alta parte, ulterior informarilor transmise catre organele de aplicare a legii, nu au rezultat temeiuri operative suplimentare care sa fundamenteze oportunitatea si legalitatea deschiderii unei noi operatiuni informative la nivelul Serviciului”, se arata in comunicat.

SRI: Hexi Pharma sau reprezentatii acesteia nu au constituit, in sine , << un caz de securitate nationala>>

Comisia concluzioneaza ca, ”la nivelul SRI au fost si sunt in derulare mai multe cazuri de securitate nationala (operatiuni informative) in problematica infectiilor nosocomiale si intraspitalicesti, din care au rezultat date si informatii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania Hexi Pharma sau reprezentanti ai acesteia nu au constituit, in sine, «un caz de securitate nationala»”.

In ceea ce priveste o alta solicitare a Comisiei, respectiv posibilitatea utilizarii unui mandat de securitate nationala, in acest caz, pentru persoanele implicate si, in particular, pentru Dan Condrea, sursa citata arata ca, in activitatile SRI, mandatul de securitate nationala este utilizat proportional cu gradul de manifestare a amenintarilor concrete la adresa securitatii nationale si in situatii in care sunt epuizate posibilitatile de documentare prin alte mijloace si metode specifice activitatii informativ operative.

”In speta Hexi Pharma si in cazul particular al domnului Condrea nu au fost intrunite conditiile care sa fundamenteze juridic o astfel de solicitare, in conditiile in care o astfel de solicitare implica restrangerea temporara a unor drepturi si libertati fundamentale. In concluzie, in urma Controlului realizat de Comisie, a rezultat ca, in cazul Hexi Pharma, nici compania si nici persoanele mentionate in solicitarea Comisiei nu au facut obiectul unor mandate de securitate nationala sau masuri de supraveghere operativa”, se arata in comunicat.

”Precizam, spre informarea opiniei publice, ca in cadrul actualului control, Serviciului Roman de Informatii a pus la dispozitia Comisiei o prezentare privind metodele/reglementarile/legislatia dupa care se definesc operatiunile informative («cazurile de securitate nationala»). Reiteram (cum am precizat si in comunicatele de presa anterioare) ca, datorita faptului ca in momentul de fata este in desfasurare o ancheta penala si, pe de alta parte, la nivelul obiectivului asumat de SRI «prevenirea/contracararea afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii» exista operatiuni in desfasurare (art.7 alin 2 din Hotararea Parlamentului nr. 30/1993) competentele de control si de comunicare publica ale Comisiei sunt supuse acestor conditionalitati legale”, se mai arata in comunicat.

Presedintele Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI, Georgian Pop, a declarat, luni, ca a declansat "un control suplimentar" asupra Serviciului, solicitand o informare oficiala, in scris, daca institutia a dispus un filaj asupra lui Dan Condrea, insa din discutiile avute cu directorul Eduard Hellvig rezulta ca SRI nu s-a implicat.

Citeste si:
BREAKING Guvernul rechiziționează infama fabrică de biocide Hexi...
BREAKING Guvernul...

Sursa foto: David Stuart Productions / Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri