Dreptul la invatatura este un drept fundamental pe tot parcursul vietii, fara nicio forma de discriminare. In Romania, invatamantul reprezinta prioritate nationala, conform Legii nr. 1/2011, iar unul dintre principiile care guverneaza invatamantul preuniversitar este principiul calitatii, in baza caruia institutiile se raporteaza la standarde de referinta si bune practici nationale si internationale. Stam bine la teorie, dar la practica abia daca „trecem clasa”.

In fiecare an, aproape de inceperea unui nou an scolar, dar si pe parcursul anului, suntem partasi la situatii care contrazic principiile invatamantului. Putini parinti cunosc obligatiile legale ale unei gradinite si nu stiu ce asteptari sa aiba de la aceasta. In acelasi timp, cadrele didactice tot mai nemultumite actioneaza adeseori in contradictie cu valorile morale si etice, pe care s-au angajat sa le respecte.

Obligatiile legale ale unei gradinite si aspectele la care trebuie sa fie atenti parintii

Orice gradinita trebuie sa fie acreditata/autorizata de Ministerul Educatiei prin ARACIP, fie ca vorbim despre o gradinita „de stat” sau una particulara. Acreditarea este un proces indelungat care presupune ca gradinita sa functioneze un timp in baza unei autorizatii de functionare, in lipsa acesteia gradinitele riscand amenda de pana la 8.000 lei. De asemenea, institutiile de invatamant prescolar trebuie sa detina autorizatie lSU si autorizatie eliberata de Directia de Sanatate Publica. In caz contrar, gradinitele risca o amenda de pana la 10.000 lei pentru lipsa autorizatiei ISU, respectiv pana la 3.000 lei pentru cea a Directiei de Sanatate Publica.

Pentru obtinerea unei autorizatii, dar si a acreditarii, este recomandat ca managerii gradinitelor sa colaboreze cu un avocat, pentru a indeplini standardele de autorizare de functionare, care definesc nivelul minim obligatoriu de realizare a unei activitati de educatie. Standardele de autorizare sunt standarde nationale, care se aplica invatamantului preuniversitar de stat si particular, si se refera la domeniile prevazute de art. 10 din O.UG 75/2005, aprobata cu completari si modificari prin Legea nr. 87/2006. In ce priveste baza materiala, spatiile scolare trebuie sa fie usor localizate prin semnalizare corespunzatoare, sa fie accesibile pentru toti elevii, inclusiv cei cu nevoi speciale, iar daca vorbim despre personal, acoperirea cu personal didactic calificat trebuie sa fie de minim 85%.

Cel mult 20 de copiii intr-o clasa

In invatamantul prescolar, grupele de copii au in medie 15 copii, dar nu mai putin de 10 si nu mai mult de 20 de copii, pentru fiecare dintre ei fiind necesara existenta unui contract de scolarizare incheiat intre unitate si parinte, iar terenul aferent imobilelor care furnizeaza servicii educationale trebuie sa aiba intre 10-50 mp/copil/tura, in functie de factorii geografici, de mediu si de specificul unitatii.

In ceea ce priveste cerintele tehnice si sanitare, pe care trebuie sa le indeplineasca gradinitele, conform legislatiei, unitatile trebuie sa fie situate in zone ferite de poluare si zgomote, terenul sa fie imprejmuit, iar cladirile sa aiba avizul prealabil al Inspectoratului de Politie sanitara si medicina preventiva. Prizele si intrerupatoarele electrice vor fi amplasate mai sus decat posibilitatea de atingere a copiilor si vor fi protejate, spatiul sanitar trebuie dotat cu o cadita cu scurgere la reteaua de canalizare pentru maxim 10 copii si un dus flexibil (mobil) pentru maxim 10 copii, amplasarea chiuvetelor se va face la o inaltime de 45 cm fata de podea pentru copiii in varsta de 3-4 ani, 50 cm pentru copiii in varsta de 4-5 ani si 55 cm pentru copiii in varsta de 5-6 ani. Referitor la mobilier, mesele si bancile vor avea dimensiuni corespunzatoare inaltimii elevilor, tipurile de mobilier vor fi avizate de Ministerul Sanatatii, iar in salile de clasa, scaunele vor fi prevazute cu spatar.

In domeniul protectiei consumatorilor in gradinite, dormitoarele trebuie sa asigure un cubaj de aer de cel putin 6 mc/copil, bucatariile trebuie dotate cu aparat de cantarire folosit la masurarea materiilor prime si auxiliare, necesare la prepararea mancarurilor servite copiilor, si lista cu meniul servit in ziua curenta trebuie sa fie completa.

Neinformarea completa a parintilor cu privire la ingredientele cu potential alergen continute in preparatele culinare se pedepseste conform legislatiei in vigoare

Daca vorbim despre securitatea vietii private, gradinitele nu pot publica imagini cu copiii pe retelele de socializare, daca nu au acordul expres si inscris al parintilor, iar in ceea ce priveste inregistrarile video realizate de camerele de supraveghere, durata de stocare a datelor obtinute prin intermediul sistemului de supraveghere video trebuie sa fie proportionala cu scopul pentru care se prelucreaza datele, dar nu mai mare de 30 de zile, cu exceptia situatiilor expres reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate.

Ne aflam in situatia in care reprezentantii institutiilor de invatamant trebuie sa devina responsabili pentru cresterea adultilor de "maine", iar parintii trebuie sa participe la viata gradinitei si la toate activitatile si manifestarile in care aceasta se implica.

Peste 550.000 de copiii sunt inscrisi in acest an scolar in gradinitele si cresele din Romania, potrivit INS.

Sursa foto: Poznyakov, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Deca
Cristian Deca este Mediator, membru al Consiliului de Mediere din Romania, si Consilier Juridic Definitiv, membru al Colegiului Consilierilor Juridici Bucuresti. Este coordonatorul echipei de mediere si negociere din cadrul companiei de servicii juridice pentru companii, Decalex Legal Solutions, si se ocupa de negocierea contractelor si parteneriatelor partenerilor.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri