Banca Transilvania: Cresterea salariilor si precautia companiilor vor incetini scaderea somajului in urmatorii ani

Presiunea pe costurile cu forta de munca, determinata de majorarile de salarii, si atitudinea mai prudenta a companiilor, in contextul incertitudinilor externe si interne, vor conduce la o scadere mai lenta a somajului, care in luna mai a crescut pentru prima data de la finele anului trecut, la 6,6%.

Cresterea din luna mai a anulat mai multe luni de imbunatatire a situatiei pietei muncii, iar rata somajului a revenit la nivelul din noiembrie.

Dinamica pietei fortei de munca in perioada recenta a fost influentata de majorarea salariilor in economie (salariul minim a crescut cu peste 19% la 1.250 lei de la 1 mai, iar dinamica salariului mediu net real a accelerat la peste 15% an/an in ultimele luni), potrivit unei analize a Bancii Transilvania (BT).

"De altfel, decalajul dintre evolutia numarului de someri si dinamica salariului mediu net real a atins in ultima perioada cel mai ridicat nivel din perioada pre-criza. In acest context consideram normala o ajustare graduala a acestui decalaj", noteaza Andrei Radulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Totodata, pe langa presiunea costurilor cu forta de munca, companiile par sa fie mai prudente cu planurile investitionale in contextul acumularii unor factori de incertitudine, externi (provocarile din economia mondiala si economia Uniunii Europene, inclusiv votul pro-Brexit) si interni (inclusiv promulgarea Legii darii in plata).

Citeste si:
AMOFM: Doar 1,2 din 100 Bucureșteni este șomer
AMOFM: Doar 1,2 din 100...

Banca Transilvania a revizuit previziunile privind dinamica ratei medii anuale a somajului pe termen mediu, prin incorporarea evolutiilor din luna mai, dar si a noilor prognoze pentru investitiile productive. Conform noului scenariu central rata medie anuala a somajului se va reduce in intervalul 2016-2018, insa cu un ritm mai lent decat estimarile anterioare, de la 6,8% in 2015 la 6,5% in 2016, 6,3% in 2017, respectiv 6,1% in 2018.

Riscurile asociate acestui scenariu sunt climatul macro-financiar global si european (inclusiv votul pro-Brexit); configuratia politicii economice pe plan intern (indeosebi politica fiscal-bugetara, politica de venituri si reformele structurale, cu impact asupra costurilor de finantare si politicilor investitionale ale companiilor).

Cifrele publicate INS indica cresterea numarului de someri (15-74 ani) cu un ritm lunar de 1,5%, la 581.200 in luna mai, nivelul maxim pentru ultimele patru luni. Raportat la mai 2015 numarul de someri a scazut cu 6,6%. Prin urmare, in primele cinci luni ale anului numarul mediu lunar de someri s-a redus cu 7,4% an/an, la 578.800. Rata somajului a crescut cu 0,2 puncte procentuale luna/luna la 6,6% in mai.

Se noteaza majorarea ratei somajului la femei (segmentul cel mai sensibil la evolutia salariului minim pe economie) cu un ritm lunar de 0,3 puncte procentuale la 5,6%. Rata somajului la barbati a urcat cu doar 0,1 puncte procentuale luna/luna la 7,3%.

Citeste si:
Comisia Europeană vrea să elimine diferențele salariale dintre...
Comisia Europeană vrea să...

Comparativ cu mai 2015 rata somajului s-a diminuat cu 0,2 puncte procentuale, componentele masculina si feminina scazand cu acelasi ritm. In perioada ianuarie - mai 2016 rata medie a somajului a inregistrat un nivel de 6,5%, in atenuare de la 6,9% in perioada similara din 2015. In randul barbatilor rata medie a somajului s-a redus cu 0,3 puncte procentuale an/an la 7,2%. Se noteaza insa scaderea ratei somajului la femei cu un ritm de 0,5 puncte procentuale an/an, la 5,4%, evolutie determinata de fiscalizarea mai activa a economiei si de reducerea cotei de TVA la alimente si servicii de alimentatie (sector cu expunere importanta pe forta de munca feminina).

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri