Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a cerut, vineri, Corpului de Control al Ministerului sa efectueze, saptamana viitoare, verificari la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, dupa ce doi din cei noua pacienti operati pentru obezitate morbida de catre medici straini au decedat, scrie News.ro.

Inspectia Sanitara a sesizat Colegiul Medicilor si Agentia Medicamentului pentru controale la Spitalul de Urgenta Craiova, iar ministrul Sanatatii a dispus o verificare de catre Corpul de Control al Ministerului, dupa decesul a doi pacienti care au fost operati pentru obezitate morbida de doctori straini.

Inspectorii au mai sesizat si Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale cu privire la utilizarea in cadrul acestor operatii a unor dispozitive si consumabile provenite si din sponsorizari pentru care nu exista contracte de sponsorizare, respectiv documente care sa ateste calitatea acestora.

Raspunderea pentru obtinerea aprobarilor, respectiv pentru documentatia aferenta dispozitivelor medicale apartine Spitalului Judetean, nu medicilor din Franta, mai spune Ministerul Sanatatii, precizand ca in total au fost operate noua persoane.

Vlad Voiculescu a cerut Corpului de Control al Ministerului sa efectueze verificari la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova. Controlul va demara la inceputul saptamanii viitoare.

"Ministrul condamna orice actiune care ar putea arunca indoieli asupra cooperarii internationale dintre spitalele romanesti si specialisti straini. Intensificarea acestei cooperari este una dintre prioritatile mandatului sau, parteneriate cu spitale din afara tarii si cooperarea intre medici romani si straini dovedindu-se de nenumarate ori benefice pentru pacientii romani", Potrivit Ministerului Sanatatii.

Ministerul Sanatatii a explicat contextul in care s-au produs decesele. In perioada 25-27 mai 2016, noua pacienti cu diagnosticul de obezitate morbida au fost operati la Spitalul Clinic de Urgenta Craiova de catre echipe mixte de chirurgi. Au participat doi medici chirurgi de la Centrul Integrat de Tratament al Obezitatii Morbide din Franta.

In data de 25 mai, un pacient in varsta de 47 de ani a fost operat. Diagnosticul sau a fost obezitate morbida, hipertensiune arteriala, esofagita peptica gr. A. Evolutia a fost pozitiva, investigatiile postoperatorii nu au aratat complicatii. A fost externat in data de 3 iunie.

Pe 6 iulie, pacientul a fost reinternat de urgenta, dar nu a putut fi operat din cauza hemoglobinei foarte scazute. Pe 8 iulie, pacientul a decedat. Diagnosticul de deces este stare toxico-septica, fistula gastrica, peritonita generalizata, obezitate morbida

Un alt pacient, de 43 de ani, a fost operat pe 27 mai. Diagnosticul de externare a fost diabet zaharat tip II, insuficienta cardiaca cl. II, miocardiopatie mixta, displidemie, aritmie extrasistolica ventriculara, insuficienta venoasa membre inferioare, fistula gastrica postoperatorie. Pacientul a fost externat afebril, stabil hemodinamic. A decedat vineri, la 17 zile de la externare, la domiciliu.

Totodata, un pacient de 42 de ani a fost operat in aceeasi zi si externat pe 13 iunie. Diagnosticul a fost obezitate morbida, diabet zaharat tip II, hipertensiune arteriala insuficienta venoasa cronica, arteriopatie diabetica, colita cu clostridium difficile si gangrena gamba stanga. A fost reinternat pe 18 iunie si urmeaza tratament pentru plagi infectate la gambe. Pacientul a fost declarat cu infectie nosocomiala cu Klebsiella si cu Costridium Difficile. Au fost verificate documentele de raportare a infectiilor si acestea sunt conforme, precizeaza Ministerul Sanatatii.

In aceeasi perioada, o pacienta de 33 de ani a fost operata cu diagnosticul de externare obezitate morbida, gusa chistica lob drept, pneumonie bazala stanga, pleurezie stanga, abces subfrenic stang. Evolutia postoperatorie nu a fost pozitiva, pe 7 iunie analizele au evidentiat rezultat pozitiv pentru Stafilococ sp, Bacil Gram negativ, Stafilococ coagulazo-negativ. Pe 9 iunie a fost operata din nou, urmeaza tratament cu antibiotice, iar evolutia este lent pozitiva, potrivit Ministerului Sanatatii.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri