Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a prezentat rezultatele programului din 2007-2008 de evaluare a sanatatii populatiei, aratand ca principalele patologii cu care se confrunta romanii sunt hipertensiunea, hepatitele si diabetul, 20 la suta dintre cei evaluati afland astfel ca au o boala noua.
Ministrul Eugen Nicolaescu (foto) a declarat, vineri, ca programul national de evaluare a starii de sanatate a putut, poate si va putea sa salveze vieti si acesta a fost temeiul pe care el a fost construit, noteaza Mediafax.

"Este un program care a dorit sa faca posibil dialogul medic-pacient. Nu a fost un program statistic", a precizat ministrul Sanatatii.

Eugen Nicolaescu a mai spus ca s-a dorit ca printr-o astfel de evaluare sa se cunoasca cu ce boli sau cu ce riscuri se confrunta fiecare pacient.

"Cred ca este important faptul ca pentru 20 la suta dintre cetatenii evaluati s-a descoperit cel putin o afectiune noua, de care ei sufereau, dar nu stiau", a adaugat Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a precizat ca, din pacate, programul a fost blocat in 2009 si aproximativ 10 la suta dintre cei care in 2008 prezentau risc de imbolnavire au necesitat spitalizare continua in 2009 si 2010.

"Multi puteau sa evite acest lucru. De asemenea, 84 la suta dintre persoanele evaluate care au murit ulterior sufereau de boli care puteau fi tratate, pentru ca 49 la suta dintre ei erau de fapt in zona de risc, nu erau bolnavi", a spus ministrul.

Principalii factori de risc indentificati la populatia Romaniei implica boli cardiovasculare, diabet, ciroza sau diferite tipuri de cancer.

In urma acestei evaluari s-a descoperit ca populatia Romaniei consuma excesiv sare, media nationala fiind de 53,8 la suta, dar si alcool, media nationala fiind 16,4 la suta, iar barbatii consuma de cinci ori mai mult decat femeile.

In ce priveste consumul de tutun, acesta este specific pentru 20,4 la suta din populatia tarii, fiind mai frecvent in randul tinerilor.

Ministrul Eugen Nicolaescu a spus ca principalele patologii identificate in randul populatiei sunt hipertensiunea arteriala, tulburarile de metabolism, obezitatea, hepatitele, diabetul zaharat de tip II si diferite tipuri de cancer. Astfel, 40 la suta din populatia evaluata prezinta risc cardiovascular, iar 9,1 la suta dintre acestia prezinta risc crescut de deces.

In cazul a 12 la suta dintre persoanele evaluate a fost stabilit riscul de diabet zaharat, cinci la suta avand, la momentul evaluarii, valorea glicemiei mai mare decat limita maxim admisa.

Eugen Nicolaescu a mai atras atentia supra faptului ca 54 la suta din populatia adulta este supraponderala, iar cinci la suta prezinta obezitate severa.
Nicolaescu a declarat ca, in 2007-2008, prin programul national a fost evaluata starea de sanatate a 10.730.814 persoane, dintre acestea 8.979.934 fiind adulti si 1.750.880 copii.

Din totalul de 20 de milioane de taloane trimise populatiei, 1.915.975 au fost returnate pentru ca destinatarii nu au fost gasiti, insa sapte dintre acestea au fost ulterior recuperate.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca 1,4 milioane de persoane care au fost evaluate erau neasigurate, ceea ce inseamna ca nu ar fi ajuns niciodata la un medic de familie.

Nicolaescu a precizat ca 56 la suta dintre cei evaluati au fost femei, 44 la suta barbati, 54 la suta dintre cetateni proveneau din mediul urban si 46 la suta din mediul rural. Din analiza privind studiile absolvite de persoanele evaluate a rezultat ca 40 la suta terminasera liceul, 34 la suta gimnaziul, 12 la suta aveau studii superioare, alti 12 la suta studii primare si trei la suta profesionale.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Adrian Pana a aratat ca principalele boli nou diagnosticate in 2008 au fost cele cardiovasculare, anemiile, diabetul zaharat de tip II, hepatite cronice, obezitatea si cancerul. El a precizat ca in fiecare luna din anul in care s-a derulat programul, riscul de a depista o boala noua a fost aproape constant.

Pana a mai spus ca rezultatele evaluarii indica faptul ca romanii fac sport doar cat sunt mici, acest obicei diminuandu-se odata cu inaintarea in varsta, devenind insignifiant dupa 30 de ani.

O alta problema identificata se refera la numarul redus de femei care isi fac in mod regulat testul Papanicolau sau o mamografie. Astfel, doar noua la suta dintre femeile care au participat la evaluare au afirmat ca in ultimii trei ani au facut un test Papanicolau, iar trei la suta au aratat ca au facut o mamografie in ultimii doi ani, numarul celor care au raspuns afirmativ la aceste intrebari fiind de patru ori mai mare in mediul urban fata de rural.

Peste jumatate dintre persoanele care au murit pana in 2011 si care participasera la evaluare fusesera diagnosticate cu boli cardiovasculare, 10 la suta cu cancere, cinci la suta cu ciroze, trei la suta cu probleme pulmonare, 0,6 la suta cu diabet si 20 la suta cu alte afectiuni.

Secretarul de stat a mai spus ca in cazul copiilor este ingrijorator ca rata de vaccinare scade dupa varsta de patru ani, ca la varstele de grupe 12 - 14 ani si 15 - 18 ani se inregistreaza consum de alcool si tigari si ca peste 63 la suta dintre tinerii care au intre 15 si 18 ani consuma mancare de tip fast food si bauturi carbogazoase.

In fostul mandat al ministrului Eugen Nicolaescu a fost pus in aplicare, din 1 iulie 2007, un program de evaluare a starii de sanatate a populatiei. In cadrul acestui program, fiecare roman a primit prin posta un talon cu mentiunea "medic", cu care trebuia sa mearga la doctorul de familie pentru un consult si analize ce erau realizate in luna de nastere a fiecaruia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri